Генсек ОБСЄ заявив про розкол організації через Україну

Ламберто Заньєр

Заньєр поскаржився на те, що спостерігачі ОБСЄ не можуть нормально працювати на сході України

Міністри закордонних справ країн – членів Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) не змогли дійти згоди щодо заключного комюніке за результатами зустрічі, яка відбувається у Гамбурзі, повідомляє у п'ятницю, 9 грудня, агенція dpa. Найбільш спірним пунктом стало питання воєнного конфлікту в Україні, зазначає агенція.

«ОБСЄ розколота, і цей розкол глибокий», – заявив генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр. За його словами, це особливо стосується питання конфлікту в Україні, хоча й не тільки його.

Крім того, Заньєр поскаржився на те, що спостерігачі ОБСЄ не можуть нормально працювати на сході України, повідомляє агенція AFP. За його словами, йдеться про «проблеми з обома сторонами» конфлікту, але в першу чергу про перешкоди з боку проросійських сепаратистів. Зокрема генсек організації поскаржився, що останні перешкоджають здійсненню моніторингу і збивають безпілотники організації.

Нагадаємо, раніше глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр нагадав, що міжнародне співтовариство не збирається миритись із незаконною анексією українського Криму Росією. «Після закінчення холодної війни в 1990 році здавалося, що в Європі питання війни і миру врегульовано раз і назавжди, проте російська анексія Криму повернула це питання на порядок денний», – наголосив він.