Генсеком ОБСЄ став швейцарець Гремінгер

Новий генсек ОБСЄ Томас Гремінгер

Також призначено керівників трьох офісів ОБСЄ

Генеральним секретарем Організації з безпеки і співпраці в Європі став швейцарець Томас Гремінгер, главою Бюро з питань демократії та прав людини (БДІПЛ) - представниця Ісландії Сольрун Гісладоттір, комісаром у справах національних меншин - екс-генсекретар ОБСЄ італієць Ламберто Заньєр, офіс з питань свободи ЗМІ очолить француз Арлем Дезір. Про це Укрінформу повідомили із секретаріату Організації.

У вівторок завершився «період тиші» і, оскільки заперечень проти запропонованих наприкінці минулого тижня кандидатур на ключові пости ні від однієї з 57 держав-членів Організації з безпеки і співпраці не надходило, призначення вважаються такими, що відбулися.

«Я радий вітати Томаса Грьомінгера як нового генерального секретаря», - заявив з цього приводу чинний голова ОБСЄ, глава МЗС Австрії Себастьян Курц.

Він висловив переконання, що досвідчений дипломат проявить свої таланти на благо організації.

Курц також привітав призначення керівників трьох офісів ОБСЄ, зазначивши їх важливість у зміцненні миру, демократії і свобод на теренах ОБСЄ.

Як раніше повідомлялося, наприкінці червня-початку липня ОБСЄ вперше в історії опинилася в «кадровому глухому куті», коли її членам не вдавалося досягти консенсусу щодо кандидатур на ключові пости. Каденція генерального секретаря Заньєра, який обіймав цей пост два терміни поспіль (шість років) завершилася 30 червня і з того часу ця посада залишалася аж до сьогоднішнього дня вакантною.