Іловайська трагедія: переговори з РФ про «зелений коридор» вів Муженко в присутності свідків

Нічого злочинного в самому факті таких контактів слідство не бачить, заявив Луценко

Переговори з РФ про організацію «зеленого коридору» з Іловайського котла вів начальник Генштабу ЗС України Віктор Муженко у присутності свідків. Про це під час звіту у Верховній Раді заявив генпрокурор України Юрій Луценко.

«Контакти між українською і російською стороною були. Їх особисто мав начальник генштабу Муженко в присутності свідків, а також заступник Генерального штабу РФ генерал-полковник Богданівський», – заявив Луценко.

«Це не є винятковою ситуацією, така можливість діалогу передбачена Женевськими угодами. Як на історичний приклад посилаюся на керівництво єгипетської та ізраїльської армій під час війни на Сінайському півострові, де оточена єгипетська армія попросила «зелені коридори» і отримала їх від керівництва ізраїльської армії. Тобто нічого виняткового або злочинного в самому факті таких контактів слідство не бачить», – сказав генпрокурор.

Раніше повідомлялось, що Луценко назвав помилки військового командуванняпід час операції в Іловайську. «Експерти вважають, що дані розвідки, які свідчили, що в Іловайську було сконцентровано близько 1200 бойовиків з технікою та укріпленнями, не було взято в розрахунок при складенні замислу», – зазначив він.

Нагадаємо, 18 серпня 2014 р. українські війська захопили більшу частину Іловайська. Але після введення регулярних російських військ 23-24 серпня вони опинилися в оточенні. 29 серпня президент РФ Володимир Путін звернувся до бойовиків із закликом зробити гуманітарний коридор для відходу українських військ. 30 серпня сили АТО почали вихід з міста, але бойовики їх розстріляли. Міністерство оборони заявило, що в Іловайську загинуло близько 108 українських військових, сотні було поранено й захоплено в полон. За підтвердженими даними військової прокуратури, в Іловайському котлі загинуло 366 військових, 429 було поранено.