Іудеї всього світу відзначають стародавнє свято Песах

Євреї усього світу відзначають перший день стародавнього свята Песах, або Іудейського Великодня

Цього року Песах починається ввечері 8 квітня і завершується увечері 16 квітня

Сьогодні євреї всього світу відзначають Песах, або Іудейський Великдень – одне з найважливіших іудейських свят.

За єврейським місячним календарем Песах починається на 14-й день весняного місяця нісан і святкується впродовж семи днів в Ізраїлі і восьми – поза його межами. У григоріанському календарі дату свята щороку вираховують окремо. Цього року Песах починається ввечері 8 квітня і завершується увечері 16 квітня.

Святковий тиждень Песаха присвячено вшануванню пам'яті про звільнення єврейського народу з єгипетського рабства.

Песах вважається сімейним святом. В перший день Песаха юдеї збираються на сімейну трапезу «Седер», яка включає в себе низку прадавніх ритуалів.

Перед застіллям заведено запалювати свічки. В ході трапези обов'язково розповідається легенда про вихід євреїв з Єгипту, читаються хвалебні псалми. 

На великодній вечір на столі у іудея поруч з тарілкою має лежати пасхальне сказання (агада). Всі страви святкової вечері мають бути простими і нагадувати про гіркоту єгипетського рабства, як суміш з горіхів, яблук, вина та фініків нагадує про глину, з якої стародавні євреї, коли були рабами, ліпили цеглу.

На святковий стіл неодмінно ставляться тарілки солоної води - символ сліз давньоєврейських жінок, у яких за наказом фараона віднімали первістків, оскільки, за пророцтвом, в одній з єврейських родин мала народитися людина, яка звільнить людей від рабства. Гірка і терта зелень символізує гіркоту єгипетського рабства. Зелень прийнято вмочати в солону воду - вона символізує сльози, пролиті ізраїльтянами в Єгипті, і море, яке вони перетнули під час виходу.

Головний атрибут великоднього столу - маца, «хліб бідності». За трапезою випивають чотири келихи червоного вина. За традицією прийнято наповнювати ще п'ятий келих і залишати його для пророка Іллі, який повернеться на землю, щоб сповістити про настання «дня Господнього, великого і страшного». 

Трапезу закінчують словами вітання: «Наступного року – в Єрусалимі».

Песах пов'язаний з суворими і давніми традиціями. Головна з них – у будинку не можна тримати хліб, замість нього їдять мацу. Заборонена будь-яка здоба і продукти з зерновими, а також продукти, які піддавалися заквасці.

Другий день періоду Песаха вважається святковим, в цей час не можна працювати. Ще п'ять днів євреї проводять в режимі м'яких обмежень, коли працювати частково дозволено. Останній день тижня Песаха також є вихідним.