Керівник військового комітету НАТО: Альянс має протидіяти субмаринам РФ

Міністри оборони на засіданні 8-9 листопада мають розглянути плани щодо створення 2 командувань для ефективної протидії РФ

На засіданні Міністрів оборони країн-членів НАТО, яке заплановано на 8-9 листопада 2017 року, керівник Військового комітету має намір представити план щодо створення нового військового командування. Це командування повинно буде займатися розробкою і імплементацією стратегії по захисту морських ліній комунікації від російських субмарин. Таку заяву генерал Петр Павел зробив у інтерв’ю для інформаційного агентства Reuters.

За словами очільника Військового комітету НАТО, зважаючи на розвиток потенціалу таких країн як КНР чи РФ і їх можливість проектувати силу в глобальних масштабах, необхідно захистити морські лінії комунікації. Так Петр Павел із одного боку заявив про те, що Північноатлантичний альянс спостерігає за все більше зростаючою військово-морською активністю РФ в регіоні Арктики і північної Атлантики. А із іншого боку, виходячи із попередніх оцінок, для гарантування європейської безпеки необхідно буде гарантувати можливість перекидання американських резервів у Європу чого не можна уявити без гарантування безпеки морських ліній комунікації.

Як наслідок, планується створення Північноатлантичного командування, яке відповідатиме саме за безпеку перекидання американського підкріплення через Атлантичний океан на випадок великої війни в Європі. Окрім того на засіданні Міністрів оборони передбачається схвалення створення логістичного командування, яке буде відповідальним за безперешкодне перекидання сил в Європі. Попереднє командування, яке займалося даними питаннями під час Холодної війни, було розпущене в 2002 році.

Врешті решт, Петр Павел у інтерв’ю Reuters заявив про те, що НАТО досягнуло меж політики «робити більше із меншими силами». Іншими словами, якщо члени Північноатлантичного альянсу мають ціль робити більше це матиме чіткі наслідки в плані необхідності задіювати більші ресурси. За словами очільника Військового комітету цей процес можна називати як завгодно, однак в кінці кінців треба буде адаптуватися до нової реальності.