Кібератака на МЗС Чехії: стали відомі подробиці про хакерів-росіян

«Посольство тримає ситуацію на контролі і готове надати затриманим необхідну консульську підтримку», - заявили російські дипломати

За підозрою у зламі реєстраційних систем МЗС Чехії були затримані четверо росіян.

Про це 17 жовтня повідомляється на сторінці посольства Росії в Чехії у соцмережі Facebook.

«16 жовтня в чеських ЗМІ з посиланням на празьку прокуратуру і Національний центр по боротьбі з організованою злочинністю з'явилася інформація про порушення поліцією Чехії кримінальної справи стосовно групи осіб з восьми чоловік «з Росії і В'єтнаму», імовірно затриманих 18 вересня за підозрою в «незаконному вторгненні до реєстраційних систем, призначених для подачі заяв на надання дозволу на проживання на території Чеської Республіки». «Злочинними діями» обвинувачені нібито «втрутилися в роботу МЗС Чехії» і отримали прибуток в розмірі «декількох сотень мільйонів крон». За даними ЗМІ, іноземці перебувають під вартою. Крім цього, їх звинувачують в участі в організованому злочинному угрупованні, а чотирьох з них - у легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом», - заявили в посольстві.

Зазначається, що російські дипломати «оперативно зв'язалися з компетентними органами Чеської Республіки».

«В робочому порядку нам повідомили, що четверо із затриманих є громадянами Росії. На наше запитання, з якої причини російське посольство не було своєчасно поінформовано про їх затримання відповідно до двосторонньої Консульської конвенції, поліція Чехії послалася на «адміністративну помилку». Посольство тримає ситуацію на контролі і готове надати затриманим необхідну консульську підтримку», - заявили російські дипломати.

Раніше повідомлялося, що у Чехії кільком затриманим громадянам Росії та В'єтнаму висунули звинувачення у зламі комп'ютерних мереж міністерства закордонних справ.