Кіберполіція викрила екс-посадовця, який «торгував» персональними даними українців

На його комп’ютері поліцейські виявили більше ніж 250 баз даних, які заборонені у вільному доступі та захищаються законом

Працівники Київського управління Департаменту кіберполіції Національної поліції України спільно зі слідчим управлінням поліції Київської області викрили 40-річного мешканця Київщини, який за гроші збував у мережі Інтернет персональні дані українців.

Про це повідомляє прес-служба Департаменту кіберполіції.

За місцем проживання та прописки зловмисника поліцейські провели санкціоновані обшуки. Як розповів начальник Київського управління кіберполіції Сергій Кропива, за результатом проведених обшуків поліцейські вилучили комп’ютерне обладнання, та мережеву техніку, яку використовував зловмисник для розповсюдження персональних даних громадян. На його комп’ютері виявлено близько 250 різноманітних баз даних, серед яких і бази даних пенсійного фонду, де він раніше працював технічним працівником.

«Аналізуючи ту інформацію, яку ми виявили на його комп’ютері, можемо сказати, що чоловік продавав бази даних для отримання коштів», – повідомив Сергій Кропива.

Триває досудове розслідування у межах розпочатого кримінального провадження за ч. 2 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї)Кримінального кодексу України.

Поліцейські наразі встановлюють яким чином та звідки чоловік отримував доступ до цих баз даних. У той же час кіберполіція не виключає той факт, що зловмисник, маючи відповідну технічну освіту самостійно втручався в роботу комп’ютерів користувачів або ж заражав їх шкідливим програмним забезпеченням, для того щоб отримати необхідну йому інформацію.

За цим фактом розглядається питання щодо відкриття кримінального провадження за ст. 361 КК України.

«Виявляти подібні злочини – наша принципова позиція. Адже на сьогоднішній день розповсюдження персональної інформації громадян може нанести значної шкоди не тільки людині, якій належить ця інформація, а і впливати на забезпечення безпеки загалом у державі», – підкреслив Сергій Кропива.