Китай і Південна Корея досягли прогресу з урегулювання суперечностей навколо системи ПРО THAAD

Система ПРО THAAD

Пекін не змінив своєї критичної позиції, однак відзначив заяву Сеула

Міністерство закордонних справ Південної Кореї оприлюднило заяву про те, що Сеул і Пекін домовилися швидко повернути обміни і співпрацю у всіх сферах до нормального рівня. Про це повідомляє інформаційне агентство Reuters.

Південна Корея, відповідно до заяви китайського МЗС, визнала занепокоєння, яке існує в Пекіні щодо розгортання на її території американської системи ПРО THAAD. При цьому Сеул запевнив китайську сторону в тому, що дана система не спрямована проти третіх сторін, окрім як КНДР, і не несе загрози для інтересів КНР в сфері безпеки.

Речник МЗС КНР при цьому заявив, що китайська позиція не змінилася, хоча і відзначив позицію Південної Кореї. Також Хуа Чунінг висловив переконання про те, що Сеул зможе відповідним чином поводити себе в питанні щодо американської системи ПРО на своїй території. Такий обмін заявами став наслідком переговорів між заступником Директора із питань безпеки Президентської адміністрації Південної Кореї Нам Гван-пьо і помічника Міністра закордонних справ КНР і спеціального посланника по питанням, які пов’язані із КНДР, Конг Хуаньоу.

Протиріччя між КНР і Південною Кореєю по цьому питанню призвели до втрати останньою 6,5 млрд. доларів протягом перших дев’яти місяців 2017 року через зменшення потоку китайських туристів. Загалом же суперечки і супутні економічні санкції, які запровадив Пекін, мають коштувати економіці Південної Кореї до 0,4% росту ВВП в цьому році.