Китай застерігає США від спроб проводити політику стримування

Китайський посол окреслив позицію КНР з головних питань на фоні майбутньої зустрічі очільників двох країн

Китайський посол у Вашингтоні Цуй Тянкай в понеділок заявив про те, що державний візит президента Дональда Трампа до КНР, який відбудеться на початку листопада 2017 року, є історичною можливістю для посилення співпраці між двома країнами. При цьому китайський дипломат застеріг США від спроб проводити щодо КНР політику стримування. Про це повідомляє Reuters.

Цуй Тянкай також наголосив на нагальності докласти всіх зусиль для того, щоб знайти дипломатичне рішення для протиріч навколо ракетно-ядерної програми КНДР. Оскільки, за словами китайського посла, ситуація може стати іще більш загрозливішою, якщо суперечності між США і КНДР наростатимуть. Пекін при цьому готовий і далі посилювати тиск на Пхеньян, якщо Рада Безпеки ООН проголосує за нові санкції. При цьому такий тиск має супроводжуватися початком прямих переговорів щодо ядерної і ракетної програми КНДР.

Щодо питання режиму двосторонньої торгівлі, то Цуй Тянкай намагався применшити гостроту даної проблематики. На його думку, за результатами переговорів 8-9 листопада в КНР вдасться досягнути значного прогресу з цього питання, в тому числі оскільки Пекін працює над тим, щоб спростити доступ до китайського ринку американським компаніям.

На фоні заяв Рекса Тіллерсона про те, що США мають посилювати взаємодію із Індією, Австралією і Японією, китайський посол у Вашингтоні заявив про те, що інтересам жодної країни не буде слугувати політика на стримування Пекіну. Окрім того, ніхто, за словами Цуй Тянкая, не зможе справитися із завданням стримування КНР. На думку китайського дипломата, Вашингтон не має втручатися в регіональні зусилля з вирішення протиріч в Південно-Китайському морі.

Посол КНР також засудив ідею, яка була висловлена представником Державного департаменту США, що Вашингтон має відроджувати чотиристоронні консультації із Токіо, Канберрою і Нью-Делі.