Кліматолог: Ігнорування проблеми зміни клімату - гірше за тероризм

Кліматолог Світлана Краковська

Проблема зміни клімату досі не є серед першочергових для урядів багатьох країн, зазначила кліматолог

Кліматолог, старший науковий співробітник Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України, член Міжурядової групи експертів зі змін клімату (IPCC), кандидат фізико-математичних наук Світлана Краковська в інтерв’ю «Главкому» заявила, що увага до екологічних проблем мінімальна, а ігнорування проблеми впливу на клімат, яке спостерігається не тільки в Україні, - гірше за тероризм.

Краковська зазначила, що проблема зміни клімату досі не є серед першочергових для урядів багатьох країн.

«Що має статись, щоб ситуація змінилась? Пол Беквіт - фахівець, який працює в Національному центрі ураганів США, розповідає звичайним людям про урагани, як їх прогнозують, як вони розвиваються. Тим паче, зараз це дуже актуально для Карибського басейну. Він запропонував називати ураган не лагідно «Марія», а «Терорист Марія», щоби на це звертали більше уваги, перш за все, ЗМІ», - розповіла кліматолог.

Вона нагадала, що ураган першої категорії за 12 годин став ураганом п’ятої категорії і «зніс» Домініканську республіку.

«Прем’єр-міністр цієї країни розмістив повідомлення про те, що на його будинку зірвало дах, заливає дощ, «рятуйте». Так, його врятували. Ми дуже часто про загрозу тероризму в світі? Так, це жахливо. Але яку терористичну атаку потрібно провести, аби разом вбити тисячі людей і знищити домівки сотень тисяч? Тобто увага до екологічних проблем мінімальна. А ігнорування проблеми впливу на клімат, яке спостерігається не тільки в Україні, - гірше за тероризм», - підкреслила Краковська.

Кліматолог також спростувала цьогорічні «новини» про надхолодну зиму.

«Пошукала я першоджерело і очікувано виявилося, що так званий британський кліматолог Джеймс Медден заснував приватну компанію Exacta Weather, яка й дає такі дикі прогнози, при цьому ще й гроші за них просить. Кожного року він прогнозує, що наступна зима буде найхолоднішою за останні 100 років і що три місяці в Британії буде сніг. Його прогнози вже висміяли SkepticalScience і навіть у The Guardian: «Попередження щодо щоденного експрес-прогнозу погоди - остерігайтесь зливи екстремальної неточності», - заявила Краковська.

Вона підкреслила, що  не знайшла цьогорічного «прогнозу» в британській пресі, як було заявлено в українських виданнях.

«Знайшла лише минулорічну публікацію. Це не додає плюсів нашим ЗМІ, бо вони передруковують старе. А взагалі, було б непогано, аби журналісти перевіряли, на кого посилаються, кого цитують. У мене взагалі таке відчуття, що ця «новина» з’явилася не випадково: дуже вже вона вигідна тим, хто напередодні опалювального сезону в Україні стверджує, що «немає альтернативи донецькому вугіллю» А в цей час Британія, колиска Індустріальної революції, закриває вугільні електростанції і в 2016 році там обсяг електроенергії, отриманої з відновлюваних джерел, вітру та сонця, перевищила обсяги виробленої з вугілля. А до 2025 країна цілком відмовляється від вугілля, яке є найбільшим джерелом парникових газів», - резюмувала Краковська.