КНР насторожила Японію черговим прольотом літаків біля Окінави

Китайські ВПС у 2017 році стали літати менше біля Японії

В неділю, 19 листопада, угруповання китайських військових літаків пройшло в міжнародному повітряному просторі між островами Окінава і Міяко. КНР називає дану практику звичайними навчаннями.

Про це повідомляє японське видання The Japanese Times.

В прольоті брали участь 4 стратегічних бомбардувальники Н-6К і 2 літаки-розвідники. Після прольоту в протоці літаки зробили коло і повернулися назад. Японські винищувачі були підняті по тривозі і супроводжували угруповання китайських літаків.

Даний політ став першим подібним після прольоту в серпні 2017 року шести китайських стратегічних бомбардувальників.

Показово, що за перше півріччя 2017 фінансового року Японія була змушена піднімати свої винищувачі лише 287 разів, що на 120 разів менше, ніж в даний період 2016 року. У 2016 році було встановлено рекорд за кількістю разів, коли Повітряні сили самооборони Японії змушені були супроводжувати китайські і російські літаки – всього 1168 разів. До цього рекордом був показник в 944 польоти, який був встановлений у 1984 році.

Однак, незважаючи на загальне зменшення обльотів навколо Японії у першій половині 2017 фінансового року, Токіо фіксує посилення військової присутності КНР у важливих для себе частинах океану поблизу. Зі свого боку Пекін наполягає на тому, що дана практика є лише частиною звичної діяльності, до якої Японія має звикнути і сприймати як норму.