КНР веде підготовку до нанесення удару по Тайваню

ВПС Китаю

Експерти зробили висновок про удар на основі аналізу останніх обльотів китайських ВПС

Збільшення кількості рейдів ескадрильї ВПС КНР навколо Тайваню дозволила експертам припустити, що Пекін відпрацьовує таким чином нанесення удару по цьому острову. Таки минулої неділі було опубліковане відео, де стратегічні бомбардувальними Н-6К у супроводі винищувачів Су-30 здійснювати «оточення» Тайваню – проводили паралельні обльоти на північ і на південь від острова, який Пекін вважає своєю 23 провінцією.

Дану практику КНР повторювала неодноразово протягом другої половини 2017 року. Як наслідок, воєнний експерт Ентоні Вонг Донг, який базується в Макао, заявив, що діяльність має практичний характер і спрямована в тому числі на збір розвідувальних даних. Про це пише гонконгське видання The South China Morning Post.

До цього, як впевнений експерт із Макао, рейди кораблів і літаків мали більше символічний характер. Однак поєднання під час останніх обльотів Тайваню стратегічних бомбардувальників, винищувачів і літаків розвідки дає можливість говорити про те, що Пекін планомірно готується до війни із невизнаною Республікою Китай. Так Міністерство оборони цієї країни заявило про те, що бачило нещодавно неподалік острову китайські транспортні літаки Yun-8, які зазвичай використовуються для збору розвідувальних даних. Так само китайці долучали до обльотів і Ту-154, які є літаками електронної розвідки.

Цікаво, що експерти на Тайвані сумніваються в спроможності ВПС КНР на нинішньому етапі вести активі бойові дії над островом в випадку необхідності. Також вони нагадують про те, що в Республіки Китай є необхідний потенціал для протидії літакам із материка.