Коболєв назвав росіян «колегами», але їхній газ купувати відмовився

Україна чекатиме результатів Стокгольмського арбітражу

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» не планує купувати природний газ у «Газпрому» в поточному році, якщо умови поставок не будуть змінені. Про це заявив на прес-конференції глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв.

«За нашими оцінками, ми не будемо купувати російський газ до кінця року. А якщо російські колеги не приймуть рішення прийняти стандартні умови контракту, то і до кінця зими ми не будемо. Будемо чекати результатів Стокгольмського арбітражу», - сказав він.

Нагадаємо, Україна, Росія та Європейська комісія на тристоронніх переговорах 9 грудня у Брюсселі не змогли досягнути домовленостей щодо так званого «зимового газового пакета». 

«На жаль, домовленостей досягти не вдалося. Сподіваємося, що це можна буде зробити у майбутньому, але сьогодні ми не змогли підписати додаткову угоду. Без додаткової угоди придбання російського газу за контрактом між «Газпромом» та «Нафтогазом» є неможливим», - сказав Коболєв після переговорів.

На тристоронніх газових переговорах між Україною, Росією і Європейською комісією Київ сподівався досягти консенсусу щодо зимового пакету, який був би аналогічним зимовим пакетам 2014 і 2015 років.

Російські ЗМІ повідомляли, що РФ на тристоронніх переговорах буде домагатися скасування штрафу на 6,4 мільярда доларів «Газпрому» за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу магістральними трубопроводами в Україні.