Конкуренти Меркель перемогли на виборах у Нижній Саксонії

Ці результати виборів несприятливі для канцлерки Меркель

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) здобуває від 37 до 37,5 відсотків голосів виборців та перемагає на виборах до ландтагу в федеральній землі Нижня Саксонія. На це вказують прогнози телеканалів ARD та ZDF, опубліковані ввечері в неділю, 15 жовтня.

У той час як СДПН покращили свій результат порівняно з 2013 роком, коли вони здобули лише 32,6 відсотка, Християнсько-демократичний союз (ХДС) канцлерки Анґели Меркель отримає, згідно з прогнозом, другий результат – 35%.

Вільна демократична партія (ВДП) та Зелені втратили порівняно з 2013 роком. Зелені набирають від 8 до 8,5% (13,7% у 2013 році). ВДП здобуває від 7 до 7,5% (9,9% в 2013 році). Окрім того, цього року до ландтагу потрапляє правопопулістська «Альтернатива для Німеччини», яка набирає 5,5%. Ліві, як і раніше, не потрапляють до ландтагу Нижньої Саксонії, хоч і покращують свій результат до 4,5-4,8% (3,%1 в 2013 році). Явка на виборах була високою і становила 63 відсотки.

Оглядачі зазначають, що ці результати виборів несприятливі для канцлерки Меркель, яка готується до переговорів про формат майбутньої коаліції у Бундестазі.

Як повідомлялося, за кілька днів до початку консультацій про створення урядової коаліції в Німеччині представники двох партій – «Союзу-90» / «зелені» і Вільної демократичної партії (ВДП) - заявили про необхідність прийняття імміграційного закону. До того ж рейтинг блоку Християнсько-демократичного союзу і Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) впав до найнижчого рівня за останні 6 років.