Лідер Каталонії не відповідає на ультиматум іспанської влади

Пучдемон заявив, що Каталонія проживає «важкі, але повні надії години»

Глава регіональної адміністрації Каталонії Карлес Пучдемон, виступаючи в неділю, 15 жовтня, на церемонії покладання квітів до могили розстріляного режимом Франко каталонського сепаратиста Луїса Компаніса уникнув відповіді на ультиматум Мадрида. Центральний уряд до 16 жовтня вимагає прояснити, чи була проголошена незалежність регіону.

Пучдемон заявив лише, що зараз Каталонія проживає «важкі, але повні надії години».

«Я підтверджую нашу прихильність до миру, громадянської відповідальності, холоднокровності, але також рішучості і демократії», - додав глава регіонального уряду.

Днем раніше міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Ігнасіо Соід Альварес попередив, що Мадрид не прийме двозначної відповіді від Барселони. У разі неясної відповіді іспанська влада «буде змушена вжити заходів».

11 жовтня іспанський прем'єр Маріано Рахой закликав каталонську регіональну адміністрацію офіційно пояснити, проголосила вона незалежність чи ні, перш ніж Мадрид реалізує статті 155 іспанської Конституції. Ця стаття дозволяє позбавити влади будь-який регіональне уряд, якщо він нехтує дотриманням основного закону країни.

Неоднозначна ситуація викликана тим, що 10 жовтня депутати каталонського парламенту прийняли документ про незалежність республіки, який підписав Карлес Пучдемон. При цьому в регіональному уряді Каталонії пояснили, що мова йде про «символічне» проголошення незалежності, а документ є декларацією про наміри.

Читайте також статтю: Доброчесні сепаратисти із сумними обличчями. То чи стала Каталонія незалежною?