Глава Конституційного суду Литви порівняв анексію Криму з аншлюсом Австрії: Тоді також був «референдум»

Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас
Фото: Главком

Дайнюс Жалімас рокритикував російських суддів, які «узаконили» анексію Криму

Голова Конституційного суду Литви Дайнюс Жалімас вважає, що для всього світу, і для самих росіян, очевидно, що анексія Криму є міжнародним злочином.

Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».

«Як може виглядати помилкою за ніч прийняте рішення з такого важливого питання як приєднання частини чужої держави? За ніч! Адже судді прекрасно розуміли, що є міжнародне право, яке забороняє такі дії. За логікою російського Конституційного суду рішення про анексію відповідає конституції країни. Але ж міжнародний договір про кордон з Україною в дії. Особливість в тому, що його не можна денонсувати односторонньо. Парадокс. Яка ж тут помилка? Тут зумисна акція», - сказав Жалімас.

Також він порівняв анексію Криму з аншлюсом Австрії.

«З анексією все було зрозуміло. Тут випадок ідентичний 38-му року, аншлюсу Австрії. Там теж був начебто референдум, там всі теж погодились приєднатися до Рейху», - додав голова Конституційного суду Литви.

Жалімас зізнається, складно знайти багато спільного з країнами, в яких Конституційні суди слугують одному або іншому режиму як це, наприклад, в Росії.

«Якщо суд не є незалежним, він не може називатися судом. Щодо нашого об’єднання (В кінці жовтня 2015 року Україна приєдналася до Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів разом із Молдовою, Грузією і Литвою, - «Главком»), то це була спільна ідея Литви і Молдови. В цій асоціації найбільш ефективна співпраця якраз між Литвою і Молдовою.Чесно вам скажу, більшість моїх колег з інших країн, на жаль, відчувають симпатії до того, хто порушує міжнародне право, тобто до російського Конституційного суду, а не до Конституційного суду України. Є така професійна солідарність, яка говорить про те, що не можна критикувати колег за неправильно прийняті рішення. Але якщо вони злочинні, нам просто сидіти і мовчати?»,  риторично запитує Жалімас.

Водночас він заявив, що більшість суддів, що відвідали Литву на форумі конституційних судів,  не те, щоб підтримують російських колег, які «освятили» анексію Криму, вони просто «промовчали».

«Позиція більшості – мовчання, не втручатися у чужі справи. І взагалі не конфліктувати ні з ким. Тоді постає питання: як вирішувати конституційні справи, як взагалі вирішувати справи, якщо ти стаєш безпринципним? Я теж висловлююсь проти втручань скрізь і всюди. Але коли Конституційний суд використовується для здійснення міжнародних злочинів, вважаю, мовчання – це та межа, яку мусять порушити всі. Треба зрозуміти, що тут мовчати вже не можна. Отже, чотири країни об’єднували дві ідеї. По-перше, прихильність до того, що Конституційний суд в своїй юриспруденції не може використовувати та дискредитувати Конституцію. По-друге, прихильність до Східного партнерства», - заявив голова Конституційного суду Литви.

Жалімас запевняє, що Литва, якщо не найактивніша, то одна із найактивніших країн, яка підтримує Східне партнерство Європейського Союзу.

«Україна, Молдова і Грузія висловлюють свої прагнення одного дня стати членами Європейського Союзу. Звичайно, Конституційний суд Литовської Республіки на цій підставі хоче сприяти цьому і дуже багато цьому допомагає. Звісно, наші успіхи з різними судами різні, але я можу пишатися нашою співпрацею з молдовським Конституційним судом. Він неодноразово у своїх справах оголошував, що за Конституцією Молдови єдиним вектором інтеграції для цієї країни є Європейський Союз. Те, що російська армія перебуває на території Молдови суперечить конституції Молдови», - резюмував литовський суддя.

Жалімас також заявляв, що російські судді вчинили найтяжчий злочин у міжнародному праві.