Медведчук пророчить: «останні» подорожчання газу - не останні

Медведчук прогнозує, що тарифи будуть збільшуватися, оскільки ціни на нафту і газ на світових ринках почали зростати.

Голова «Українського вибору» Віктор Медведчук прокоментував постанову Кабінету міністрів, згідно з якою ціни на газ можуть переглядатися щокварталу.
«... Можна не сумніватися, останнє підвищення буде далеко не останнім. З огляду на те, що ціни на нафту і газ на світових ринках почали зростати, переглядатися тарифи, найімовірніше, будуть... в бік збільшення. Навіть якщо в найближчий квартал ціна на газ несуттєво знизиться, то при висхідному тренді на енергоносії з часом вона неухильно поповзе вгору. «100% паритету імпорту» - це вирок і для країни, і для народу. Навряд чи громадяни зможуть платити ринкову ціну за газ, якщо вона злетить до $300-400, як це було в минулі роки. Та й держава навряд чи зможе забезпечити в повному обсязі виплату субсидій доведеним до злиднів українцям», - вважає він.
Незважаючи на те, що МВФ привітав рішення уряду збільшити тарифи на газ і опалення до рівня окупності, а США і ЄС в спільній підсумковій заяві Ради з енергетики також висловилися на підтримку тарифної політики Києва, аналітики ринку вважають ціну в 6789 грн за тисячу кубометрів завищеною, зазначив Медведчук.
«Оскільки населення споживає газ внутрішнього видобутку, то прив'язка тарифів до ціни газу на німецькому хабі незаконна, упевнений голова наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. Крім того, фахівці попереджають: через непомірно високі комунальні тарифи існує загроза корупції в сфері виділення субсидій і на державному, і на місцевому рівні», - підкреслив він.

Медведчук уточнив, що через подорожчання газу НКРЕКУ вже оголосила про рішення підвищити тарифи на теплову енергію та послуги центрального опалення на 75-90% з 1 липня 2016 року. «Левова частка коригування пов'язана з рішенням уряду щодо ціни на природний газ, інше - перегляд заробітних плат відповідно до нового рівня мінімальних зарплат і рівнем ЄСВ, зміна роздрібних тарифів на електроенергію, інше», - пояснив глава Нацкомісії Дмитро Вовк.
«Залишається лише нагадати, що ці самі соціальні стандарти, про які говорить чиновник, підвищилися з травня всього на 6%, в той час як комунальні послуги подорожчали майже вдвічі», - підсумував Медведчук.