Медведчук розповів, чому гривня так стрімко девальвувала

Напередодні свого 20-річного ювілею гривня подолала чергову психологічну позначку у 26 грн/$ і продовжила стрімке падіння – Медведчук

За підсумками 2015-го гривня потрапила в топ-6 світових лідерів з девальвації, а в лютому 2016-го Bloomberg назвав українську валюту найслабшою в світі. Про це у своєму блозі пише лідер «Українського вибору» Віктор Медведчук, коментуючи стрімку девальвацію гривні.

За його словами, зазначені НБУ причини стрімкого падіння національної валюти – тільки протягом однієї торгової сесії 31 серпня гривня подешевшала на 59 копійок – свідчать про спроби «завуалювати бездарну монетарну політику відомства».

«Напередодні свого 20-річного ювілею гривня – колись одна з найстабільніших валют у світі – пробила чергову психологічну позначку в 26 грн/$ і продовжила стрімке падіння. З огляду на ситуацію в економіці, неврегульований конфлікт на Донбасі, політичну і соціальну нестабільність в країні, невизначеність з виділенням третього траншу МВФ, відтік інвестиційного капіталу, аналітики і експерти роблять невтішні прогнози з приводу курсу національної валюти. А українці з ностальгією згадують не такі вже й далекі доєвромайданні часи, коли долар був по 8 грн, бензин по 9 грн, а тарифи і ціни залишалися стабільними протягом кількох років», – зазначив Медведчук.

Лідер «Українського вибору» стверджує, що сьогодні країна вже пожинає плоди єврореформ. «Замість того, щоб рятувати національну валюту, постаратися повернути довіру до неї населення і бізнесу, Нацбанк до 20-річчя грошової реформи... випустив ювілейну монету номіналом 1 грн. Мабуть, на більше... Валерія Гонтарєва і її команда «прогресивних фінансистів» просто не здатні», – іронізує політик.

При цьому він зазначив, що відповідальність за обвал національної валюти лежить не лишн на НБУ, а й на уряді та парламенті.

«Сьогодні вже очевидно: підписання договору про зону так званої вільної торгівлі з ЄС стало найсерйознішою стратегічною помилкою Києва за всі роки незалежності. Стабілізувати ситуацію міг би перезапуск економіки внаслідок зміни зовнішньоекономічного курсу країни і повернення на російський ринок, а також до співпраці з країнами ЄАЕС. Але недієздатний уряд продовжує сподіватися на те, що «закордон нам допоможе», і виконувати антисоціальні вимоги кредиторів. І доки такий стан справ зберігається, національна економіка продовжуватиме стрімке падіння, а гривня – знецінюватиметься, б'ючи все нові й нові антирекорди», – прогнозує Медведчук.