Медведчук: Страховим стажем держава ще ніколи не торгувала!

Віктор Медведчук

У авторів пенсійної реформи хибне поняття про соціальну справедливість - політик

В умовах, коли частина економіки перебуває в тіні, підтвердити необхідний, згідно пенсійної реформи, страховий стаж зможуть одиниці. А значить, українці опиняться заручниками провальної економічної політики влади, вважає лідер «Українського вибору - Права народу» Віктор Медведчук.

«Вже сама назва проекту закону - «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» - свідчить про намір Кабміну маніпулювати громадською думкою. У пункті 1 Пояснювальної записки до проекту закону двічі згадано про створення «... справедливої системи пенсійного страхування...». Але, очевидно, у авторів законопроекту вельми хибне поняття про те, що ж таке справедливість. Оскільки, по суті, йдеться не про підвищення пенсії, а про збільшення страхового стажу», - зазначив політик.

Формально, підкреслив лідер «Українського вибору - Права народу», уряд виконав свою обіцянку не підвищувати пенсійний вік, але... підвищив страховий стаж для призначення пенсії за віком. «В умовах, коли, за визнанням самого ж Гройсмана, від 45% до 60% економіки знаходиться в тіні, задекларувати та підтвердити необхідний страховий стаж зможуть одиниці. Таким чином, українці опиняться заручниками провальної економічної політики влади», - прогнозує політик.

На думку Медведчука, починати реформи в країні треба було з дерегуляції та демонополізації бізнесу, створення умов для розвитку підприємництва та сприятливого інвестиційного клімату. «Але «єврореформатори» звикли ставити все з ніг на голову. Якщо немає можливості заробити страховий стаж, то вони надають право його... купити. Ось це дійсно ноу-хау від Гройсмана: чим-чим, а страховим стажем держава ще ніколи не торгувала! Та й вартість його, відверто кажучи, не мала: за підрахунками міністра соціальної політики Андрія Реви - 1408-1056 грн за кожен місяць. Чи не відкриє це нові лазівки для корупціонерів - велике питання», - зазначив політик.

За словами Медведчука, навіть поверхове ознайомлення з пенсійною «реформою» дозволяє говорити про її антисоціальної, антинародної спрямованості.