Мер Миколаєва вимагає віддавати місту долар за кожну тонну вантажів, що проходять через місцевий порт

Олександр Сєнкевич планує розвивати місто за рахунок порту

Миколаївський торговий порт щороку перевалює близько 40 млн тонн вантажів, мер хоче лишати у місті долар з кожної тонни

Наразі портове місто Миколаєв не отримує жодного фінанского зиску від знаходження у межах міста порту. Про це у інтерв’ю «Главкому» повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

«Портові міста нічого від цього не отримують, тому Миколаєву, як і іншим містам, немає сенсу розвивати портову інфраструктуру», – зазначив міський голова.

За словами мера Миколаєва, задля розвитку бюджета міста, він наполягатиме на відрахуванні коштів від портового збору у бюджет міста.

«Ми хочемо розвиватися, тому наполягатимемо, щоб хоча б один долар з тонни вантажу залишати місцевій громаді. Тоді б уже цього року в Миколаєві залишилося $40 млн – це більше мільярда гривень. Кошти потрібні не лише на ремонт доріг, розбитих багатотонними вантажівками, що перевозять зерно, метал та інше», – зазначив Олександр Сєнкевич.

Ці гроші, в першу чергу, планують витратити на ремонт доріг, який не проводився близько 30 років.

За словами очільника Миколаєва, підтримкою портовиків у цій справі міськвлада вже залучилася.

«Ми вже заручилися підтримкою портовиків. До прикладу, керівництво компанії «Нібулон» нас підтримує, але вважає, що один долар на тонні – це забагато для Миколаєва та області, а от 50 центів буде нормально», – стверджує мер.

Проблему портового міста миколаївський мер навіть планує висувати на всеукраїнський рівень.

«Ми підготуємо відповідний проект закону, згідно з яким усі портові міста отримуватимуть якусь частину податків від портової інфраструктури. Сьогодні є різні види податків – портовий збір, причальний, канальний, лоцманський і т.д. І це не будуть додаткові податки, адже як людина, котра прийшла з бізнесу, я проти будь-яких додаткових податків. Їх удосталь», – зазначив Олександр Сєнкевич.

Зазначимо, що Миколаївський торговий порт щороку перевалює близько 40 млн тонн вантажів. Бюджет Миколаєва ­, за словами мера міста, на 2016 рік було заплановано на рівні 411 млн грн, але фактично зібрали вже 750 млн грн.

Детальніше читайте: Фінансова децентралізація. Як хитрує Гройсман і чому хвилюється Садовий