Міністри країн АСЕАН закликали Північну Корею припинити ядерну програму

Країни АСЕАН 

Міністри висловили своє бачення щодо проблематики Південно-Китайського моря і боротьби із тероризмом

Під час свого засідання в понеділок міністри оборони країн АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії – ред.) висловили «велике занепокоєння» щодо ядерної і ракетної програм КНДР, а також закликали Пхеньян виконувати міжнародні зобов’язання і відновити діалог.

Як повідомляє інформаційне агентство Reuters, у спільній заяві підкреслювалася «потреба підтримувати мир і стабільність в регіоні», а також містився заклик «здійснювати обережну політику і відновити діалог для деескалації протиріч на Корейському півострові».

В цій самій заяві також мова йшла про важливість «безпеки і свободи мореплавства і прольоту в Південно-Китайському морі», а також містився заклик «проводити обережну політику в цьому питанні». Врешті решт, в спільній заяві міністрів оборони АСЕАН містилася обіцянка спільно діяти у питаннях боротьби із тероризмом, а також було засуджено терористичну атаку бойовиків угрупування Мауте на півдні Філіппін.

У вівторок очільники воєнних відомств країн Південно-Східної Азії мають зустрітися із своїми колегами із восьми країн, в тому числі США, КНР, РФ, Японії і Південної Кореї. Під час завтрашніх переговорів очікується, що головними питаннями порядку денного стануть КНДР, проблематика тероризму і Південно-Китайське море. Міністр оборони США Джеймс Меттіс напередодні заявив про те, що має намір підняти питання кризи навколо КНДР і провокацій, які здійснює Пхеньян.