Міністри країн ЄС підтримали проект угоди щодо Brexit

Посередник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє

Мішель Барньє запропонував продовжити перехідний період після виходу Великої Британії з блоку на два роки

Посередник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє заявив, що 27 міністрів країн-членів ЄС підтримали чорновий варіант угоди з Великою Британією про умови її виходу з євроблоку.

«Угода — чесна і збалансована. Зараз у цьому процесі настав вирішальний момент. Усі мають уважно слідкувати за прогресом, якого досягли у Брюсселі та Лондоні», — заявив Барньє на прес-конференції після того, як ознайомив європейських міністрів з текстом чорнової угоди.

За словами Барньє, 27 міністрів країн ЄС, які були присутні на зустрічі, схвалили варіант угоди, який на минулому тижні склали представники Британії та ЄС в ході переговорів щодо Brexit.

«ЄС ще має вирішити умови погодження подовження перехідного періоду», — наголосив Барньє.

Під час перехідного періоду Велика Британія буде підкорюватись європейському законодавству, але без права голосу у Раді Європи та Європарламенті.

Барньє заявив, що будь-яке подовження перехідного періоду має бути одноразовим і чітко обмеженим у часі.

Раніше ЗМі повідомили, що британське міноборони готує операцію на випадок зриву угоди щодо Brexit.

Нагадаємо, 13 листопада представники Європейського союзу та Великої Британії узгодили перший чорновий варіант тексту угоди щодо виходу Британії з Євроблоку (Brexit).

Згодом кабінет міністрів Великої Британії погодив попередній текст угоди щодо виходу Британії з ЄС , що викликало обурення серед міністрів-консерваторів, які не схвалюють те, що Британія щонайменше буде платити європейські мита.

Міністр з питань Brexit Домінік Рааб і міністр з питань Північної Ірландії Шайлеш Вара пішли у відставку 15 листопада — наступного дня після того, як британський Кабінет міністрів погодив попередній текст угоди щодо Brexit.

Саміт ЄС щодо Brexit відбудеться 25 листопада. Очікується, що Єврокомісія завершить роботу над декларацією про подальші відносини ЄС та Британії до 20 листопада, а протягом наступних 48 годин 27 країн-членів ЄС зможуть ознайомитися з нею. Угоду повинні повністю затвердити до 22 листопада.