Між Кореями відновлять транспортне сполучення, яке не працювало близько 70 років

Потяг у Південній Кореї

Прямого сполучення між Північчю та Півднем не було з початку Корейської війни — 1950-го року

Угоду про відновлення транспортного сполучення між країнами уклали міністр об’єднання Південної Кореї Чо Мйонг Гюон та очільник комітету КНДР з мирного об’єднання Рі Сон Гвон.

«Північ та Південь досягли згоди після щирого обговорення запланованих дій з метою розвитку відносини між корейськими державами на новий, вищий рівень», — йдеться у спільній заяві обох відомств.

Переговори відбулися 15 жовтня в населеному пункті Пханмунджом, що знаходиться на лінії кордону між державами.

Ухвалене рішення не збігається з політикою США щодо зберігання «максимального тиску» на КНДР з метою забезпечення повного ядерного роззброєння обох країн.

Президент США Дональд Трамп 10 жовтня заявив, що Південна Корея не має знімати санкції з північного сусіда без згоди на це Сполучених Штатів.

Представники Північної та Південної Корей домовились про урочисту церемонію відновлення транспортного сполучення між державами наприкінці листопада-на початку грудня.

Прямого сполучення між Північчю та Півднем не було з початку Корейської війни — 1950-го року.

Окрім цього, сторони домовились спільно розробити дорожні плани.

Також представники країн погодились провести наприкінці цього місяця ще одну зустріч, аби обговорити плани щодо спільного проведення Олімпійських ігор 2032 року, про що домовилися лідер Північної Кореї Кім Чен Ин та президент Південної Кореї Мун Чже Ін на історичному саміті 18 вересня.

1 жовтня військові Південної Кореї почали розмінування двох сухопутних ділянок на кордоні з Північною Кореєю.
18 вересня президент Південної Кореї Мун Чже Ін уперше за 11 років прилетів до Північної Кореї на саміт з лідером КНДР Кім Чен Ином. Раніше два президенти зустрічалися в демілітаризованій зоні на кордоні своїх держав.