Московські силовики знову затримали активіста Дадіна

Ільдар Дадін

Ільдар Дадін проводив одиночний пікет перед будівлею Федеральної служби виконання покарань

Російського активіста Ільдара Дадіна було затримано 10 березня співробітниками поліції в Москві. Це сталося під час проведення ним одиночного пікету перед будівлею Федеральної служби виконання покарань.

Дадін, а також інший опозиціонер Лев Пономарьов, змінюючи один одного, вимагали відправити у відставку керівника управління Федеральної служби виконання покарань у російському регіоні Карелії Олександра Тереха.

Дадін попросив співробітників поліції, які звернулися до нього з вимогою надати документи, зачитати йому підстави цих вимог і його права. Після цього силовики змусили активіста сісти в автомобіль і поїхали з місця подій.

Пономарьов нині продовжує одиночний пікет біля будівлі Федеральної служби виконання покарань.

Нагадаємо, 26 лютого російський громадський активіст Ільдар Дадін вийшов з алтайської виправної колонії №5 після скасування його вироку Верховним судом Росії.

У березні 2016 року Дадіна засудили на два з половиною роки колонії загального режиму за «неодноразові порушення» російських правил проведення мітингів. Він став першим у Росії засудженим за статтею 212.1 Кримінального кодексу. Термін Дадіна, з урахуванням часу, проведеного в СІЗО, закінчувався в липні 2017 року.

22 лютого 2017 вирок Дадіну було скасовано, а його справу закрито Верховним судом через відсутність складу злочину. Раніше на процесуальні порушення у справі Дадіна вказав Конституційний суд. Дадін отримав право на реабілітацію.

У жовтні 2016 року видання «Медуза» опублікувало лист Дадіна з карельської колонії №7. У цьому листі активіст розповів про тортури і знущання з боку наглядачів. Слова Дадіна підтвердили інші ув'язнені цієї колонії. Спочатку слідчі не знайшли підстав для порушення справи після заяв Дадіна, але після скасування його вироку стало відомо про відновлення перевірки.