На виборах президента Австрії Александер Ван дер Беллен набирає 51,68%

Александер Ван дер Беллен

Це попередні дані підрахунку без врахування голосування поштою

На виборах президента Австрії, що відбулися в неділю, 4 грудня, за попередніми даними підрахунку голосів перемагає колишній лідер «зелених», незалежний кандидат Александер Ван дер Беллен. Його опонент Норберт Гофер вже визнав поразку та привітав Ван дер Беллена.

Згідно з підрахунком бюлетенів, який не враховує голосування поштою, Ван дер Беллен набирає 51,68% голосів. Кандидат від Австрійської партії свободи, правопопуліст Норберт Гофер здобуває 48,32%.

Озвучені раніше уточнені дані попереднього підрахунку, проведеного інститутом SORA на замовлення телеканалу ORF, давали Ван дер Беллену 53,3% проти 46,7% у Гофера. Цей підрахунок враховував прогноз голосування поштою. Голоси поштою почнуть підраховувати 5 грудня. У другому турі, результати якого скасували, Ван дер Беллен у голосуванні поштою набрав помітно більше голосів за свого опонента, що дозволило йому випередити Норберта Гофера.

Порівняно з результатами другого туру, який відбувся 22 травня, Ван дер Беллен збільшив свою підтримку на 1,33%.

Нагадаємо, що перший тур президентських виборів відбувся у квітні 2016 року, й у ньому брали участь шестеро кандидатів. Гофер тоді переміг, набравши 36% голосів, Ван дер Беллен посів друге місце. За місяць відбувся другий тур, і тоді перемогу здобув Ван дер Беллен, випередивши Гофера на майже 31 тисячу голосів. Однак результати голосування були оскаржені через порушення й анульовані Конституційним судом Австрії.