НБУ запровадить світовий норматив стійкості банків

НБУ запровадить LCR - коефіцієнт покриття ліквідністю 

Мова йде про кризові ситуації, коли вкладники масово звертаються до банків для зняття коштів з рахунків

Від початку 2019 року комерційні банки будуть розраховувати та звітувати за новим нормативом ліквідності — коефіцієнтом покриття ліквідністю, який запровадили у світі після фінансової кризи 2008 року.

Зазначається, що коефіцієнт покриття ліквідністю визначатиме мінімально необхідний рівень коштів, які повинен мати банк для того, щоб покривати відтік грошей протягом 1 місяця.

Зокрема, мова йде про кризові ситуації, коли вкладники масово звертаються до банків для зняття коштів з рахунків. Відповідно, із впровадженням нового нормативу банки повинні мати достатньо вільних коштів, щоб покрити подібні кризові ситуації.

«Виконання LCR (коефіцієнту покриття ліквідністю — ред.) свідчитиме, що банк забезпечений ліквідністю в обсязі, достатньому для повного виконання ним зобов’язань упродовж 30 днів в кризових умовах», — повідомляють у Нацбанку.

Зазначається, що даний норматив ефективніше відображатиме стійкість банку до стресових ситуацій, коли відбувається значний відтік клієнтів. Наразі, ним користуються у 45 країнах світу, а почали запроваджувати коефіцієнт покриття ліквідністю у світі з 2015 року.