Нацрада спіймала два телеканали на показі заборонених російських серіалів, але покарати за це не зможе

Нацрада звинувачує «Україну» та «Інтер» у фальсифікації даних про заборонені російські серіали

З 15 серпня по 11 вересня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення моніторила українські телеканали на предмет виконання закону Княжицького–Денисенка про заборону російського контенту, випущеного після 2014 року. І не дарма: в ефірі «України», НТН і «1+1» було виявлено фільми і серіали «з ознаками порушення», також регулятор звернув увагу на анонсований каналом «Інтер» міні-серіал «Шкідливі поради», який має вийти в ефір 24 вересня. Моніторинг Нацради зафіксував позитивний образ правоохоронних органів РФ у серіалі «Втеча» (2010–2012) і органів СРСР у фільмі «Вигідний контракт» (1979), в серпні показаних на НТН, пише «Медіаняня».

Аналогічні претензії виникли у Нацради до фільму «Кохання-зітхання-2», який вийшов на «1+1» на початку вересня. Порушення телеканала «Україна» набагато серйозніші: мовник самовільно змінив назви і вихідні дані російських серіалів «Батько-одинак», «Гірке щастя» і «Подарунок долі», назвавши їх українськими. Посилаючись на сайт російського мінкульту, український регулятор запевняє, що серіали називаються інакше і створені російськими продакшенами в 2015-му або 2016 роках. Так, український міні-серіал «Гірке щастя» виявився російським «Вдруге» (виробництво – «Марс медіа»), показаним у травні на російському каналі ТВЦ. А український серіал «Подарунок долі» – російським серіалом «Фальшива нота» (виробництво – компанія «Русское»), прем'єра якого відбулася 14 червня на каналі «Росія 1». Анонсований «Інтером» серіал «Шкідливі поради» тягне на порушення норми про заборону російського кінопродукту, випущеного після 2014-го, оскільки серіал (у Росії називається «Любов і море») було створено наприкінці 2015 року компанією Motor Film Studio на замовлення «Росії 1». Проте «Інтер» запевняє, що йдеться про копродукцію за участю українського продакшену «Компанія Майбутнього», і готується показати четирехсерійку в цю суботу.

Втім, Нацрада так просто не здається: регулятор «оперативно зв'язався з Держкіно», запитавши про наявність у серіалу прокатного посвідчення. Отримавши відповідь, що посвідчення видавалося, Нацрада запропонувала відомству надати пояснення публічно, переклавши таким чином (причому не вперше) всю відповідальність на Держкіно. Нагадаю, законом наказано стягувати 10 мінімальних зарплат за перший показ (14,5 тис. грн) забороненого російського кінопродукту (або продукту за участю забороненого актора) і 50 мінімальних зарплат (75 тис. грн) за кожне наступне порушення.

Однак оштрафувати «Україну», «Інтер», НТН або «1+1» Держкіно не вдасться: в червні 2015 го, після набуття чинності законом Княжицького–Денисенка в дію, з'ясувалося, що Кабмін не затвердив порядок накладення штрафів. І за минулий рік ситуація не змінилася.