Назарбаєв звинуватив Росію у розкраданні багатств: росіяни змушували казахів «ковтати пил»

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв

За словами президента Казахстана, царська Росія позбавляла казахів природних багатств

Несподівана заява прозвучала 6 грудня з вуст президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва. На церемонії нагородження лауреатів премії Президента «Алтин сапа» (національна нагорода за досягнення в області якості, є аналогом Європейської премії якості - ред.) глава держави зробив експрес-аналіз колоніального минулого Казахстану і його сучасних досягнень. Про це повідомляє Regnum.

«За часів царської Росії всі багатства з землі вивозилися, а нам просто залишали перекопану землю і змушували ковтати пил. У нас навіть доріг всередині країни не було. А зараз бачили, яку залізницю запустили? А раніше такого не було, тому що ми були колонією. Нафта, газ, золото, срібло - слава богу, що у нас це є. Це наше багатство, яке у нас в кишені, його ніхто не забере. Ми не повинні ковтати пил за чужими країнами, це не наш шлях», - заявив Назарбаєв.

«Не дивлячись на кризу і на все погане, що відбувається, ми розвиваємося. Ми не зупиняємося: запускаємо гігантські підприємства, створюємо нові робочі місця, сучасні заводи. Хто зараз робить це в світі? Яка держава? Немає таких. Значить, ми країна, що претендує стати великою. У неї великий народ, і ви всі його представники. Тільки масштабна індустріалізація виведе нашу країну в 30 найбільш розвинених країн світу. Головна мета у нас всіх - мрія. Коли у людини є мрія, вона ніколи не старіє. Треба жити з мрією, рухатися до цієї мрії. Мрія повинна бути дуже велика, дуже висока, навіть якщо до середини дійдеш, уже матимеш великий успіх », - підкреслив президент республіки після запуску проектів.