Один з пунктів на кордоні з Польщею припинить пропускати пішоходів

Закінчується пілотний проект пішохідного руху між Польщею та Україною

З кінцем 2018 року припиняється дія пішохідного прикордонного пункту пропуску Долгобичів-Угринів

31 грудня 2018 року закінчується пілотний проект обслуговування пішохідного руху на кордоні між Польщею та Україною. Пішоходи могли перетнути кордон у прикордонному пункті пропуску Долгобичів-Угринів. Проте, це відбувалося завдяки пілотній програмі і було тимчасовим, – нагадує речник люблінського воєводи Марек Вєчежак.

«Таким є рішення, між іншим, головного коменданта прикордонної служби, який звернув увагу, що цей пішохідний перехід не сповнює технічних умов митного оформлення пішохідного руху, постає чимало загроз. А що буде далі? Воєвода подасть клопотання до державного бюджету лише на 2020 рік, цього року таке клопотання відхилено і проект не буде реалізований. Клопотання стосуватиметься поліпшення інфраструктури в цьому контрольно-пропускному пункті, щоб було можна відновити пішохідний рух».

«Тимчасовий характер облаштованої для пішохідного руху інфраструктури створює багато загроз і не дозволяє продовжити дію пілотного проекту у його нинішньому вигляді. Крім того, через збільшення часу очікування на перетин державного кордону людьми, котрі подорожують автобусами, було доречно смуги для проходження контролю автобусів на терені дорожнього прикордонного пункту пропуску використовувати згідно з їхнім призначенням», - говориться у повідомленні Прикордонної служби Польщі.

Протягом доби кордон у пункті пропуску Долгобичів-Угринів перетинало приблизно 3500 осіб, у тому числі пішки або велосипедом приблизно 850 осіб. Завданням пілотного проекту було зменшити рух на сусідніх автомобільних КПП з Україною в Гребенному та Зосині, якими користується багато подорожніх, що прямують до Львова.

Пілотажний проект пішохідного руху в Долгобичеві почався 1 липня 2015 року. Ця ініціатива мала показати попит на подібне рішення та показати передбачуваний масштаб прикордонного пішохідного руху. Зібрана під час пілотної програми інформація допоможе у майбутньому опрацювати та впровадити відповідну інфраструктуру пішохідного переходу, забезпечуючи належні умови та безпеку для осіб, котрі хочуть таким чином подорожувати.

Відкритий в 2014 році пункт пропуску Угринів-Долгобичів призначений для перетину кордону тільки транспортними засобами. За рік після його відкриття, влітку 2015 року, там на шість місяців облаштували піший перехід. Дію експерименту постійно продовжували.

Перехід Долгобичів-Угринів повністю розташований з польського боку, де контроль здійснюють польські та українські прикордонники. На потреби пілотного проекту для пішохідного руху там був виділений один із будинків, призначений для прикордонного контролю автобусів.

Перейти пішки українсько-польський кордон у Львівській області можна тепер тільки в Шегинях.

Нагадаємо, незабаром українці зможуть відвідувати країни Балтії тільки за внутрішніми ID-картками.