Окупаційна влада «потішила» кримчан: відсутність води у Північно-Кримському каналі добре вплинула на кількість потопельників

Російська окупаційна влада брак води на захопленому півострові зробила своїм «досягненням»

Так зване Головне управління МНС Росії в окупованому Криму зібрало спеціальну прес-конференцію, на якому заявило, що пересихання Північно-Кримського каналу – це насправді великий позитив для мешканців захопленого півострову. Зокрема «начальник відділу інформаційного забезпечення відомства» заявив, що після перекриття Україною каналу кількість потопельників зменшилася: «Коли певна сторона (мається на увазі Україна – Ред.) перекрила Північно-Кримський канал, це вплинуло на підвищення рівня безпеки. Аналіз показав, що в середньому канал забирав 15-20 життів на рік, половина з них були діти. Нині проблема вирішена кардинально».
Ще минулої зими в ефірі «Радіо Крим.Реалії» незалежні експерти засвідчили, що за два роки російської окупації канал висох та почав руйнуватися. Тобто вже тоді небезпеки потонути у місцевих жителів не було. Радник міністра аграрної політики і продовольства України Олександр Лієв зазначив: ««Ми втрачаємо його, і відновлювати канал буде дуже важко, це факт. Звичайно, було б правильно, з точки зору експлуатації каналу, його експлуатувати, і тримати заповненим у той період року, коли це належить».
Еколог із Криму Маргарита Литвиненко розповідала, що через відсутність води руйнується поверхня водної артерії: «По всьому руслу каналу був покладений спеціальний протифільтраційний залізобетонний екран. Цей екран руйнується, тому що на порожньому руслі каналу за ці 2 роки виросли дерева. Звичайно, своїм корінням вони цей протифільтраційний екран руйнують».
До окупації півострова Північно-Кримський канал був його основною водною артерією – Україна постачала близько 85% прісної води. Влада припинила надходження води через канал до анексованого Криму у квітні 2014.