Опоблок готовий оперативно проголосувати за особливий статус Донбасу

Депутати також не виключають голосування за подальшу федералізацію України

Депутати Верховної Ради від Опозиційного блоку виступили на підтримку реалізації програми з п’яти кроків з синхронізації питань політики і безпеки на Донбасі, яку раніше запропонував нардеп Дунаєв, пише видання «Вести».

Програма передбачає наділення Донбасу постійним особливим статусом, який має бути зафіксовано в Конституції. Для цього нардепи готові проголосувати за особливий статус на сесії Верховної Ради України. Депутати також не виключають голосування за подальшу федералізацію України.

Нардеп Олександр Долженков у своєму виступі зазначив, що фракція «Опозиційний блок» неодноразово наполягала на оперативному виконанні політичної частини Мінських домовленостей.

«Ми на себе взяли певні зобов'язання у виконанні цих домовленостей. Що стосується особливого статусу Донбасу, з точки зору формального виконання Мінських домовленостей, у нас іншого шляху немає. Тому що ми взяли зобов'язання. Негайне надання цього статусу потрібно з точки зору відновлення Донбасу. Оскільки він зруйнований. Слава богу, не все, але, на жаль, зруйнована інфраструктура. У зв'язку з цим можна говорити про надання цього статусу в більш оперативному порядку. Але на цьому ми не повинні зупинятися. Бо зміцнення економічної бази повинно бути у кожної територіальної громади, я так вважаю», – зазначив він.

Колега Долженкова Олексій Білий також підтримав голосування за особливий статус для Донбасу і всіх інших регіонів. «Я підтримую. Я вважаю, що особливий статус повинні мати всі регіони нашої України. Що таке особливий статус? Статус полягає якраз у тому, щоб передати повністю управління на місця», – зауважив він.

Раніше нардепи Микола Скорик і Вадим Рабинович також закликали до голосування за особливий статус Донбасу і загальну федералізацію.