Парубій підписав закон про надання воїнам УПА статусу учасників бойових дій

Верховна Рада визнала учасниками бойових дій воїнів, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі Української повстанської армії

Законом посилюється соцзахист учасників боротьби за незалежність України в ХХ сторіччі

Спікер Верховної ради України підписав законопроект №8519 про посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на дані на сайті парламенту.

Як повідомлялося, закон вступить в дію через три місяці.

За цей час Кабмін має розробити механізми надання пільг і статусу ветеранам визвольних змагань.

Верховна Рада визнала учасниками бойових дій воїнів, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі Української повстанської армії.

За проект закону, що вніс на голосування народний депутат Юрій Шухевич, проголосували 236 народних депутатів.

Раніше учасниками бойових дій визнавали воїнів УПА, які брали участь у бойових діях проти німецько-фашистських загарбників на території окупованої України у 1941-1944 роках, не вчинили злочинів проти людяності та були реабілітовані.

Тепер до цього переліку додали людей, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі:

  • УПА,
  • Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця "Поліська Січ",
  • Української народної революційної армії (УНРА),
  • Організації народної оборони "Карпатська Січ",
  • Української військової організації (УВО),
  • збройних підрозділів Організації українських націоналістів, і, відповідно до закону "Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті", визнані борцями за незалежність України у XX столітті.

За даними Всеукраїнського братства, ОУН-УПА станом на травень 2018 року чисельність учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті з числа збройних підрозділів ОУН і УПА становила 1201 особу.

У законі зазначається, що на основі цих даних розраховуватимуть бюджетні пільги, передбачені для учасників бойових дій.