Пенсії не виплачуються. Гройсман каже, що винен не він

Люди щодня дзвонять у Пенсійний фонд з вимогою прояснити, коли будуть гроші

В Україні цього місяця затримують виплати пенсій людям, які за графіком мали отримати їх 18–25 липня. Біля відділень Укрпошти у багатьох містах стоять черги. Люди щодня дзвонять у Пенсійний фонд з вимогою прояснити, коли будуть гроші. В середньому отримують їх пізніше на п'ять-шість днів. Про це пише Gazeta.ua.

«Виплати затримують, бо кошти єдиного соціального внеску (обов'язковий платіж, який сплачують приватні підприємці, роботодавці, люди які працюють на виборних посадах, військовослужбовці. — ред.) цього місяця надходять в різні числа. Виникають касові розриви», — кажуть у Пенсійному фонді.

Прем'єр Володимир Гройсман доручив фонду провести службове розслідування. Зобов'язав врегулювати ситуацію із виплатами. «Центральний бюджет не має заборгованості перед Пенсійним фондом. Повністю фінансуємо», — каже прем'єр-міністр. — «Будуть ще раз затримки — не вибачу».

«Затримки пенсій можуть бути зумовлені небажанням бізнесу платити податки, з яких відраховують кошти в Пенсійний фонд», - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Бізнес почав використовувати різні схеми, аби уникнути платежів. Так було завжди. Пенсійний фонд мав звернутися до Міністерства фінансів, коли зрозумів, що надходження грошей гальмується. Можливо, є вина і міністерства, бо своєчасно не дало фонду дотацію. Своїх грошей там немає».