Переслідуваний ФСБ Ільмі Умеров закликав Україну боротися за Крим

Він назвав найоптимістичніший варіант розвитку подій 

Україна повинна відстоювати свою позицію, щоб дипломатичним шляхом через економічний тиск змусити Росію повернути Крим Україні. Про це сказав заступник глави Меджлісу кримськотатарського народу, колишній віце-прем’єр кримського уряду, екс-віце-спікер парламенту Криму, колишній голова Бахчисарайської райдержадміністрації Ільмі Умеров, якого зараз окупанти звинувачують у закликах до порушення територіальної цілісності Росії.
«Я хотів би, щоби Україна цю тему, яка називається анексія або окупація Криму, не забувала за будь-яких обставин. Це її територія, вона за неї має боротися. А ми тут є прихильниками України, які продовжують жити на окупованій території і готові потерпіти», - зазначив він.
На його думку, якщо Україна буде послідовно відстоювати свою позицію, то відповідально відстоюватимуть цю позицію і її партнери – США, Канада, Європейський Союз, наші сусіди, Туреччина. «Зараз я кажу про санкції. Якщо Україна займатиме правильну позицію, санкції не тільки не послаблюватимуться, а застосовуватимуться все нові й нові. Врешті-решт, таким дипломатичним шляхом через економічний тиск потрібно змусити Росію поновити територіальну цілісність України», - сказав Умеров.
Він вважає, що це найоптимістичніший варіант розвитку подій дипломатичним шляхом: аби без воєнних дій, без кровопролиття досягти успіху.
Нагадаємо, у четвер, 12 травня озброєні люди затримали Умерова. Окупанти в особі так званого прокурора Криму Наталії Поклонської інкримінує Умерову порушення ч. 2 статті 280.1 КК РФ: мовляв, він закликав до порушення територіальної цілісності Росії. Проти одного з керівників Меджлісу порушили кримінальну справу. Обвинуваченого доправили з Бахчисарая до Сімферополя, де з нього взяли підписку про невиїзд, після чого відпустили
По гарячих слідах 13 травня Прокуратура АРК, що діє з Києва, відкрила справу через затримання Ільмі Умерова