Перейменування вулиць заради декомунізації не має сенсу – експерт

Фото Громадське радіо

Таблички з попередніми назвами вулиць і бульварів ніхто не збирається замінювати

Хвиля перейменувань вулиць, пов’язаних із декомунізацією,на практиці не приводить до появи у місті нових імен. Таку думку у коментарі «Главкому» озвучила мистецтвознавиця Діана Клочко.

«Таблички з попередніми назвами вулиць і бульварів ніхто не збирається замінювати, надписи назв відповідних зупинок у громадського транспорту - замінювати і переозвучувати. Окрім хіба що метро, там швидко реагують. На мапах - тим більш: подивіться на україномовні ресурси, скрізь - старі назви або дві назви поряд», - зазначила вона.

Клочко підкреслила: роками люди будуть називати вулицю чи зупинку так, як звикли називати, оскільки «старі» назви залишаються насправді чинними не лише у побутовій пам’яті.

«У мене виникає враження. що усі «декомунізаційні перейменування» робляться для чийогось гучного піару або заради того, щоб підняти хвилю негативу. Дуже потужну і дуже швидку. Її ефективність - у високому градусі роздратування, а зовсім не реального переназвання і введення у обіг топонімів. Механізми пояснення - відсутні, поширення і впровадження - також. Формальність заради інформприводу, який використовують у різних іграх», - підкреслила мистецтвознавиця.

Нагадаємо, сьогодні депутати Київради затвердили низку перейменувань вулиць. Зокрема, Московський проспект у Києві перейменували на проспект Степана Бандери.