Південна Корея і Китай ведуть переговори для врегулювання протиріч щодо системи ПРО THAAD

Система ПРО THAAD

Компроміс у питанню щодо системи ПРО THAAD дасть змогу провести зустріч лідерів держав в рамках саміту АТЕС

Напередодні можливої зустрічі між лідерами КНР і Південної Кореї, яка може пройти уже в листопаді 2017 року, дві сторони ведуть активні переговори для вирішення протиріч, які виникли на фоні розгортання в Південній Кореї протягом цього року батареї американської системи ПРО THAAD. Саме вирішення цієї суперечки називається південнокорейською стороною умовою для проведення зустрічі на найвищому рівні у рамках саміту АТЕС 10-11 листопада в В’єтнамі.

Про це повідомляє Yonhap News Agency із посиланням на джерело в адміністрації президента Південної Кореї. Дане джерело повідомляє про те, що Сеул і Пекін ведуть активі консультації щодо питання американської системи ПРО на рівні відповідальних за цей напрямок осіб кожної країни.

Нещодавно, як додає Yonhap News Agency, почало з’являтися все більше сигналів того, що відносини між КНР і Південною Кореєю почали виходити із глухого кута, куди вони зайшли на фоні протиріч щодо присутності американської системи THAAD на території Південної Кореї.

Так дві сторони відновили дію угоди щодо валютного свопу, було поновлено переговори на рівні міністерств оборони двох країн, а також Пекін зняв обмеження на здійснення громадянами своєї країни туристичних поїздок до Південної Кореї. Тому очікується, що вже цього тижня сторони повідомлять про досягнення певного компромісу щодо питання системи ПРО THAAD.

Так Сеул, за оцінками експертів, може чітко визнати, що занепокоєння КНР є обґрунтованим, хоча в кінці кінців і не відмовиться від присутності американських перехоплювачів на своїй території.