Порошенко оптимістично налаштований щодо арбітражу проти Росії

Фото УНІАН

Міжнародні правові механізми для того, щоб давати відсіч, повинні бути застосовані в повній мірі, вважає президент

Президент України Петро Порошенко переконаний в хороші перспективі для України у розгляді арбітражного провадження проти Російської Федерації за порушення нею Конвенції ООН по морському праву. Зокрема, про це він заявив, виступаючи на відкритті засідання в рамках 13-ї Ялтинської європейської стратегії (YES).

«Міжнародні правові механізми для того, щоб давати відсіч, повинні бути застосовані в повній мірі. Ми вже ініціювали багато позовів проти Росії, зокрема за порушення Конвенції ООН по морському праву, і агресор повинен відчувати всю міць міжнародного права. І я переконаний, що у нас дуже гарні перспективи (розгляд арбітражу - ред.)», - зазначив він.

При цьому Порошенко підкреслив, що необхідним також є укладання двосторонніх угод з країнами-гарантами, підписантами Будапештського меморандуму для забезпечення безпеки України.

Нагадаємо, Петро Порошенко доручив МЗС почати арбітражне провадження проти РФ за порушення нею Конвенції ООН по морському праву. Президент зазначив, що позов подається у зв'язку із грубим порушенням РФ міжнародного права, агресією, яку вона зробила проти України, анексією Криму, порушенням права України користування природними ресурсами в акваторіях Чорного і Азовського морів.

Як повідомлялося, 15 вересня в Києві відкрилася 13-а щорічна зустріч Ялтинської європейської стратегії (YES). Прогнозувалося, що в роботі форуму візьмуть участь понад 350 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських діячів, експертів з 20 країн світу.