Порошенко пообіцяв негайно підписати закон про надання воїнам УПА статусу учасників бойових дій

Ветерани УПА

«За мною діло не стане», - запевнив президент

Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що підпише закон про надання статусу ветеранів військовослужбовцям УПА, як тільки його отримає.

Про це він заявив під час виступу з нагоди 150-річчя утворення товариства «Просвіта» у Львові, пише «УНН».

«Позавчора Верховна Рада прийняла законопроект, згідно з яким борцям за незалежність України у ХХ столітті присвоєно статус - офіційний державний статус учасників бойових дій на рівні з тими героями, які зараз захищають країну від російської агресії ... За мною діло не стане. І я підпишу цей закон тільки він надійде мені від парламенту, негайно», - заявив він.

Нагадаємо, 7 грудня спікер Верховної ради України підписав законопроект №8519 про посилення соціального захисту учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті. 

Раніше учасниками бойових дій визнавали воїнів УПА, які брали участь у бойових діях проти німецько-фашистських загарбників на території окупованої України у 1941-1944 роках, не вчинили злочинів проти людяності та були реабілітовані.

Тепер до цього переліку додали людей, які брали участь у всіх формах збройної боротьби за незалежність України у XX столітті у складі:

  • УПА,
  • Української повстанчої армії отамана Тараса Боровця «Поліська Січ»,
  • Української народної революційної армії (УНРА),
  • Організації народної оборони «Карпатська Січ»,
  • Української військової організації (УВО),
  • збройних підрозділів Організації українських націоналістів, і, відповідно до закону «Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті», визнані борцями за незалежність України у XX столітті.

За даними Всеукраїнського братства, ОУН-УПА станом на травень 2018 року чисельність учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті з числа збройних підрозділів ОУН і УПА становила 1201 особу.