Посли «Великої сімки» занепокоєні розкриттям даних щодо журналістів на «Миротворці»

mediarnbo.org

Кажуть, те протирічить міжнародним зобов'язанням України

Посли країн «Великої сімки» (Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, США і Японія) зробили заяву, у якій виказали занепокоєння з приводу розкриття персональних даних журналістів на сайті «Миротворець». Про це повідомила прес-служба посольства Великобританії в Україні.

«Це протирічить духу і букві українського законодавства, яке чітко визначає, що персональні дані можуть бути публічно оприлюднені у випадку індивідуальної згоди. Це також протирічить міжнародним зобов’язанням України», - зазначено в заяві.

Крім того, посли пообіцяли звертати увагу на перебіг розслідування, розпочатого урядом України з цього приводу. «Сподіваємось, що громадськість отримує доступ до його результатів», - додається у заяві.

«Характеристика всіх перерахованих в списку журналістів як «колабораціоністів з терористами» загрожує їх власній безпеці та українській свободі засобів масової інформації, яка завойована дорогою ціною. Журналісти повинні мати можливість виконувати свою роботу без погроз, утисків та залякування», - підкреслюють посли.

Вони також закликали відповідальних за сайт «Миротворець» видалити персональні дані та утримуватися від провокаційних характеристик.

«Ми особливо занепокоєні через погрози, які були зроблені в результаті опублікованої «Миротворцем» інформації. Міністр внутрішніх справ заявив, що він буде вживати заходів у випадку погроз. Ми вітаємо цей крок», - зазначається у заяві.

Нагадаємо, київська поліція просить журналістів, чиї прізвища потрапили у базу даних акредитації, опубліковану сайтом «Миротворець», звернутися до слідчого управління.