Православні відзначають день усікновення голови Іоанна Хрестителя

В народі це свято називають «Іваном Пісним».

11 вересня православні українці відзначають велике релігійне свято – день усікновення голови Іоанна Предтечі (він же Іоанн Хреститель) або «Івана Пісного». Вважається, що в цей день падчерка царя Ірода Соломія зажадала відрубати голову Іоанна Предтечі, яку їй доставили на блюді.

В народі це свято називають Іваном Пісним", оскільки за церковним статутом в цей день необхідно дотримуватися строгий піст. Також гріхом вважається співати і танцювати (саме завдяки танцю Соломії Іродіада змогла домогтися від Ірода страти великого святого) і робити що-небудь, що викликає асоціації з мученицькою смертю Іоанна Хрестителя.

В цей день у жодному разі не можна користуватися ножем, а також будь-якими колючо-ріжучими предметами. Особливо велика заборона в цей день накладалася на нарізку капусти, оскільки вона асоціюється з головою. Наші предки вважали, що той, хто в цей день візьме в руки ніж, притягне до себе гріхи вбивць пророка.

В цей день традиційно збирали коренеплоди, зокрема, буряк і моркву. Вважається, що саме сьогодні всі кореневі овочі повністю дозрівають. Але збирали овочі зі спеціальними молитвами, щоб не гнівити небеса роботою в свято.