Президент ратифікував два протоколи Конвенції з прав людини

Протокол №15 передбачає скасування обмеження за віком для кандидатів в судді ЄСПЛ

Президент Петро Порошенко підписав Закон «Про ратифікацію Протоколів № 15 та № 16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод», прийнятий Верховною Радою 5 жовтня.

Про це йдеться на сайті президента.

Зазначається, що прийняття цього закону має посилити роль Європейського суду, що допоможе впровадити Конвенцію у національну правову систему.

Відповідно до статті 10 протоколу № 16 до Конвенції також визначається, що найвищим судом, який зможе звертатися до Європейського суду з прав людини є Верховний Суд.

Протокол №15 передбачає скасування обмеження за віком для кандидатів в судді ЄСПЛ, скасування права вето сторін під час процедури звернення в більшу палату суду, а також скорочення строків звернення до суду з шести до чотирьох місяців після винесення остаточного рішення національним судом.

У протоколі №16 йдеться про те, що сторони можуть звертатися в ЄСПЛ з проханням надати консультативний висновок щодо тлумачення і застосування прав і свобод, встановлених Конвенцією про захист прав людини і її протоколами. Національні суди або трибунали можуть звертатися з таким проханням виключно у справах, які вони розглядають.