Путін грає м’язами та залякує Захід, аби домогтися скасування санкцій – Newsweek

Фото з відкритих джерел

Однак пропаганда і обман, поширювані російськими інформаційними агентствам, виявляються неефективними

Головна мета зовнішньої політики Росії - змусити Захід відмовитися від спроб зупинити російську агресію в Україні. Однак тактичні прийоми Москви часто бувають дуже незграбними та приреченими на провал. Не дивно, що Євросоюз готується в черговий раз продовжити термін дії санкцій. Про це пише американське видання Newsweek.

«Щоб домогтися пом'якшення санкцій Заходу, Кремль ініціював кампанію залякування і дезінформації, спрямовану на руйнування зв'язків між Європою та Америкою і між європейськими країнами», - пише видання.

Зараз стали з'являтися тривожні сигнали того, що підтримка рішення про пом'якшення санкцій зростає, зокрема з боку німецьких соціал-демократів і французького Сенату, який 8 червня проголосував за резолюцію, яка закликає до «поступової і часткової» скасування санкцій. Проте, російська кампанія не приносить значних результатів через внутрішні суперечності, зазначає Newsweek.

«Де Росія прорахувалася? Кремль, який вважає європейців слабкими, безпринципними і наївними, злить і лякає їх своєю війною на Україну та пов'язаної з нею пропагандою. Подібна помилка, допущена Москвою в 1980-х роках, завадила їй досягти своєї головної зовнішньополітичної мети, яка полягала в тому, щоб не дозволити НАТО розгорнути його ядерні сили проміжної дальності в Європі в якості противаги радянським ракетам СС-20», - пише видання.

На початку 1980-х років єдність Заходу опинилась під загрозою через розбіжності відносно передачі Радянському Союзу технологій для будівництва великого газопроводу, який повинен був зв'язати Сибір і Європу, і через план президента Рональда Рейгана з розробки систем захисту проти балістичних ракет дальньої дії, який суперечив Договору про обмеження систем протиракетної оборони. Сьогодні на Заході немає внутрішніх розбіжностей подібного масштабу, що в значній мірі ускладнює завдання Кремля, який прагне підірвати консенсус.

«Всі ці фактори, взяті разом, заважають Москві реалізувати свою мету, яка полягає в ослабленні протистояння Заходу агресії Москви в Україні. Пропаганда і обман, поширювані інформаційними агентствами «Росія сьогодні» та «Супутник», виявляються неефективними. Але, незважаючи на це, посилення тиску з боку лівих і націоналістичних партій в Європі може знизити ступінь підтримки санкцій. Захід повинен докласти максимум зусиль, щоб зберегти єдність у питанні санкцій проти Росії».

«Швидше за все, широкий загал можна переконати в необхідності підтримати продовження терміну санкцій. В середині травня російський виконавець програв на надзвичайно популярному конкурсі «Євробачення» українській співачці. Росіяни обурилися, заявивши, що результати голосування європейських країн були політично мотивованими. І в даному випадку, цілком можливо, мова не йде про параною росіян. Агресорів ніхто не любить», - резюмує видання.

Нагадаємо, у травні, на саміті в Японії, лідери країн Великої сімки, в тому числі прем'єр-міністр Сполученого Королівства Девід Кемерон, президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Ангела Меркель і прем'єр-міністр Італії Маттео Ренці, підтримали санкції. Скасування санкцій можливае тільки в разі «повного виконання Росією умов Мінських домовленностей і по ваги до суверенітету України».