Путін ніколи не визнає, що його спортсмени приймають допінг, - Bloomberg

Фото з відкритих джерел

Що більше доказів з'являється на підтвердження того, що спортивні стимулятори в Росії використовують за підтримки держави, то меншає готовність Путіна співпрацювати з міжнародними спортивними організаціями

Тон висловлювань російського президента Володимира Путіна щодо допінгового скандалу на очах змінюється. Що більше доказів з'являється на підтвердження того, що спортивні стимулятори в Росії використовують за підтримки держави, то меншає готовність Путіна співпрацювати з міжнародними спортивними організаціями. Замість цього російський лідер все активніше скаржиться на політичні інтриги проти своєї країни, - пише Bloomberg.

«Ідеться вже не про участь російських спортсменів в Олімпіаді в Ріо, а про те, що путінську державу звинувачують у злочині. Реакція Путіна в цих обставинах - як і тоді, коли два роки тому над Східною Україною було збито малайзійський літак, і Росія разом зі своїми ставлениками була явно в цьому замішана - проста: заперечувати, заперечувати й заперечувати», - ідеться у статті.

Видання нагадує, що ще в березні Путін на нараді невдоволено заявив чиновникам, серед яких був міністр спорту Віталій Мутко: «Не потрібно нічого політизувати, не потрібно просувати якусь теорію змови». Тоді він дав зрозуміти, що Росія може перемагати чесно і що шахраїв притягнуть до відповідальності. Однак минулого вівторка, коли Міжнародний олімпійський комітет думав, як реагувати на нову викривальну доповідь Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), уже сам Путін узявся політизувати все підряд і просувати теорії змови. У заяві на своєму офіційному сайті він порівнює звинувачення у використанні допінгу із західним бойкотом Московської Олімпіади 1980-го року: «Зараз ми спостерігаємо небезпечний рецидив втручання політики в спорт. Так, форма такого втручання змінилася, але суть - колишня: зробити спорт інструментом геополітичного тиску, формування негативного образу країн і народів».

У своїй заяві Путін згадав широко відомий проект листа до МОК, підготовлений головою антидопінгового агентства США (USADA) Тревісом Тайгарт із закликом відсторонити російських спортсменів від Ігор у Ріо. Путін припустив, що представники USADA бачили доповідь WADA ще до публікації або навіть «задавали їй тон і зміст». «У такому разі знову національна структура однієї держави диктує свою волю всій спортивній світовій спільноті», - стверджує Путін.

У схемі «допінгових маніпуляцій» WADA допоміг розібратися Григорій Родченков, колишній глава московського антидопінгового центру, який нині перебуває в США і активно ділиться інформацією. У своїй заяві Путін намагається дискредитувати цього свідка. Він стверджує, що російські правоохоронні органи 2012-го року проводили щодо Родченкова розслідування і що його звинувачували в порушенні антидопінгового законодавства, але обвинувачення не були доведені. Путін зазначає, що тепер розслідування було відновлено. Отже, Путін натякнув, що Родченков не заслуговує на довіру і що WADA не варто було спиратися «виключно на свідчення людей такого штибу».

«Ця тактика сьогодні виглядає настільки ж непереконливо, як і минулого разу - коли нею скористалися після загибелі рейсу MH17 над контрольованою бойовиками українською територією. Того разу Росія відкидала переконливі докази своєї причетності. Доповідь Макларена детально описує, як заяви Родченкова перевіряли на зразках, доправлених із Москви до незалежної випробувальної лабораторії в Швейцарії. Незалежний експерт підтвердив, що контейнери було відкрито і знову запечатано і що ДНК не відповідає ДНК спортсменів. Докази, наведені Маклареном, були абсолютно переконливі», - пише видання.

Утім, ідеться у статті, Путін не може визнати, що з допінгом пов'язана ціла система, яка сягала вищих ешелонів влади, і що до цієї історії причетна та сама таємна поліція, у якій він довго служив. Це, фактично, означало би схвалення державою шахрайства.

«Путін ніколи не визнає, що його держава сидить на допінгу. У Росії завжди любили героїв спорту. Він -людина, яка любить фотографуватися то верхи на коні і з оголеним торсом, то на тренуванні із дзюдо, чіпляється за свій імідж глобального лідера, відважно протистоїть американському імперіалізму, хоча б тому, що такий імідж зміцнює його позиції всередині країни. Росія має залишатися для його виборців великою країною, яка страждає від західної несправедливості. Її не може представляти купка шахраїв, які перетягували пляшки із сечею через дірку в стіні», - стверджує Bloomberg.