Путін переписує історію, аби виправдатись перед своїми громадянами - The American Interest

ednist.info

Західна Європа завжди була налаштована проти Москви, стверджують у Кремлі

Впродовж 16-ти років свого правління президент Росії Володимир Путін використовував історію як інструмент самоствердження, збереження нинішньої політичної системи та узаконення дій Кремля. Про  це пише видання The American Interest

«З моменту свого приходу до влади у 2000 році Путін активно культивував консерватизм, в рамках якого перемога Радянського Союзу над нацистами мала ключове ідеологічне значення. Коли реальність радянського минулого остаточно пішла в історію, її місце посіли міфи - і російська влада активно підтримували цю підміну. Найпоширенішим став міф про те, що саме Радянський Союз здобув перемогу над нацизмом, захистивши всю Європу... Кремль дуже дратується, коли хтось починає ставити під сумнів цю чорно-білу інтерпретацію. А оскільки сам Путін дуже часто говорить про подвиг радянського народу у Другій світовій війні, будь-які сумніви в офіційній версії розглядаються як пряма загроза для Путіна і його влади», - зазначає видання.

На думку журналістів The American Interest, кремлівська перекручена інтерпретація історії покликана не лише консолідувати російське суспільство навколо ідеалізованого минулого, а й надати законну силу агресивної зовнішньої політики Росії в мифологізованому сьогоденні.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров написав статтю під назвою «Історична перспектива зовнішньої політики Росії». Протягом всієї історії Росії, пише він, Західна Європа завжди була налаштована проти Москви, прагнучи ізолювати її і зробити її своєю жертвою. В статті Лаврова сформовано безліч образів: Друга світова війна почалася через «антиросійське налаштування європейських еліт», а холодна війна закінчилася, оскільки ланцюжок подій призвів до розпаду СРСР. Ті країни Центральної та Східної Європи, які приєдналися до Євросоюзу і НАТО з 1991 року, «не здатні приймати хоча б якісь значущі рішення без відмашки з Вашингтона і Брюсселя». 

Видання зазначає, що в Росії лише деякі громадяни відкрито ставлять під сумнів кремлівську версію подій. Більшість приймає кремлівські маніпуляції з історією за чисту монету, і це може матиме довгострокові негативні наслідки.

«Зараз, коли Кремль посилює свій авторитарний режим усередині країни і веде все більш конфронтаційну політику по відношенню до своїх найближчих сусідів і Заходу, росіяни, найімовірніше, будуть це підтримувати, щиро вважаючи, що історія Росії виправдовує нинішні дії Москви», - резюмує The American Interest.