Путін вимагає, аби США скасували санкції та сплатили збитки

Путін пропонує США заплатити за збитки від санкцій

Президент Росії Володимир Путін запропонував США зняти антиросійські санкції і компенсувати заподіяний ними збиток

Відповідно до законопроекту, який вніс до Держдуми президент РФ Володимир Путін, Росія знову запустить дію угоди з США про утилізацію плутонію, якщо Вашингтон скасує «закон Магнітського», передають російські ЗМІ.

Також у проекті закону міститься пункт вимог про скасування антиросійських санкцій і компенсація за них.

«Дія угоди і протоколів до угоди може бути відновлена після усунення США причин, що призвели до корінної зміни обставин, що існували на день набрання чинності угоди і протоколів до угоди», — наголошується в тексті документа.

Крім того, відновлення угоди з утилізації плутонію передбачає «скорочення військової інфраструктури і чисельності контингенту військ США, розміщених на територіях країн — членів НАТО».

Як зазначено в пояснювальній записці, законопроект не суперечить положенням договору про Євразійський економічний союз від 29 травня 2014 року там іншим міжнародним угодам Російської Федерації, а його прийняття не потребуватиме додаткових витрат федерального бюджету.

Раніше Путін призупинив договір з США про утилізацію плутонію.

Угода зі США була підписана 29 серпня 2000 року. Вона передбачала шляхи утилізації надлишків збройового плутонію в Росії і США, зокрема, за допомогою виробництва з нього змішаного оксидного палива, використання в енергетичних ядерних реакторах, переведення в форми, непридатні для створення озброєнь, а також поховання.

Передбачалося, що кожна зі сторін приступить до ліквідації «розсекречених» запасів плутонію в обсязі 34 тонн.