Рада має ухвалити законопроект щодо розширення співробітництва з НАТО – Тетерук

Народний депутат Андрій Тетерук

Верховна Рада має розглянути у четвер, 8 червня, законопроект №6470 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо зовнішньополітичного курсу України)», який дозволить розширити та поглибити співпрацю України з НАТО.

Про це заявив перший заступник керівника фракції «Народний фронт», народний депутат Андрій Тетерук, виступаючи з парламентської трибуни.

«Нашою наполегливою роботою в парламенті ми будуємо нову Україну, яка здатна себе захищати від ворога, яка нарешті змогла здолати наслідки економічної кризи. Нову Україну, яка, нарешті, починає відвойовувати свої позиції, проводячи певні зовнішньополітичні позиції нашої країни. Є надзвичайно важливим фокусувати свої цілі – для того, аби ми змогли зрозуміти, куди ми прагнемо йти», – заявив Тетерук.

«Я дуже прошу і звертаюсь до голови Верховної Ради: одним із перших питань порядку денного завтра поставити питання №6470, яким ми чітко сфокусовуємо наше право набути членства в НАТО», – наголосив представник «Народного фронту».

Андрій Тетерук додав, що акцент на набутті членства України в НАТО «дасть розуміння, що ми здатні себе захистити як країна, що скоро стане частиною європейського простору».

«Прошу всіх завтра приєднатися до голосування за законопроект №6470», – сказав народний депутат.

Як йдеться в пояснювальній записці до даного законопроекту, «агресія Російської Федерації проти України, анексія частини української території поставила перед українською державою невідкладне завдання щодо реального забезпечення національної безпеки країни. Досвід низки держав-сусідів України свідчить, що в нинішніх умовах як найефективніший інструмент забезпечення безпеки, збереження територіальної цілісності і суверенітету вони розглядають структури колективної безпеки, що функціонують на засадах прогресивних демократичних цінностей, найбільш дієвою з яких є організація Північноатлантичного договору».

«Україна має достатні політико-правові передумови для повного інституційного зближення з Північноатлантичним альянсом, серед яких і відоме рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року про однозначне визнання майбутнього членства України в цій організації, потреба в якому є незаперечним імперативом часу. Таку позицію нині стабільно поділяє понад половина українців. Реалізація цієї життєво важливої для країни перспективи залежить головним чином від самої України і пов‘язана з кількома формальними кроками, одним з яких має стати законодавче закріплення курсу євроатлантичної інтеграції, скерованого на набуття членства в НАТО», – наголошується в проекті закону.