Рада скасувала штрафні бали за порушення правил дорожнього руху

О 14:20 Рада закрила позачергове пленарне засідання для розгляду змін до регламенту парламенту в частині можливості розглядати законопроєкти за спеціальною процедурою

Метою ухвалення цього документа є усунення негативного впливу окремих норм законодавства в частині вжиття заходів із дотримання правил дорожнього руху його учасниками

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо штрафних балів» (№2809).

Відповідне рішення підтримали 302 народні депутати.

Метою ухвалення цього документа є усунення негативного впливу окремих норм законодавства в частині вжиття заходів із дотримання правил дорожнього руху його учасниками, а також забезпечення притягнення до дієвої відповідальності осіб, які вчинили адміністративні правопорушення.

Згідно з законом, з КУпАП виключено норми щодо дії адміністративного стягнення у вигляді штрафних балів, що накладається на громадян за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі. Зокрема, це стосується пункту 21 частини першої статті 24 (Види адміністративних стягнень), частини другої статті 27 (Штраф), статті 27-1 (Штрафні бали), а також абзаців других частин першої та другої статті 122 КУпАП (Перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху).

Крім того, Рада на вимогу президента Володимира Зеленського виключила з порядку денного позачергового засідання 24 квітня питання щодо розгляду двох законопроєктів. Про це оголосив спікер Дмитро Разумков під час відкриття засідання.

«У зв’язку з вимогою президента України та відповідно до частини восьмої статті 19 Регламенту Верховної Ради України, ми сьогодні проводимо позачергове пленарне засідання. 23 квітня 2020 року Президент Володимир Зеленський звернувся до Верховної Ради з повторним листом щодо вимоги проведення позачергового засідання з уточненим порядком денним, з якого було виключено проєкт закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» (№3205) та проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення відповідальності за формування системи ціноутворення в будівництві автомобільних доріг загального користування» (№2234)», – зазначив Разумков.

Водночас він підкреслив, що остаточний перелік питань цього засідання роздано депутатам.

Окрім того, за словами спікера, на нараді з представниками депутатських фракцій і груп, що відбулася 24 квітня, було досягнуто домовленості щодо розгляду питань порядку денного: які законопроєкти парламент розглядатиме за скороченою процедурою, а які – без обговорення, тому що «питання не викликають додаткових дискусій».

Потім Рада закрила позачергове пленарне засідання для розгляду змін до регламенту парламенту в частині можливості розглядати законопроєкти за спеціальною процедурою. Про це оголосив Дмитро Разумков.

Рада також створила тимчасову слідчу комісію для перевірки заяв колишнього міністра фінансів Ігоря Уманського про корупційні схеми в Державній податковій службі і Державній митній службі.

Як повідомлялось, Рада розблокувала закон проти «поправкового спаму».