Радбез ООН паралізований, - верховний комісар з прав людини

Зейд Раад аль-Хуссейн

Аль-Хуссейн закликав країни, які мають право вето в Радбезі, «прокинутися», щоб повернути контроль за озброєннями і припинити страждання людей

Рада Безпеки ООН зв’язана по рухах та ногах у ситуації щодо застосування хімічної зброї в Сирії через право вето окремих країн.

Про це заявив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль-Хуссейн, повідомляє «Німецька хвиля».

Він зазначив, що нездатність дати жорстку відповідь на застосування хімічної зброї лише заохочує її використання.

«Сторони конфлікту і ті, хто їх підтримує, включаючи численні групи екстремістів, широко відчинили двері використання цього жахливої зброї», - вважає комісар.

«І так як ті, хто застосовував його раніше, не понесли жодної відповідальності, вони продовжують випробовувати наше глобальне відсутність рішучості», - продовжив він.

«Рада безпеки ООН, яка повинна дати відповідь на ці атаки, «паралізована правом вето», світ реагує лише порожніми словами і легкими засудженнями», - заявив аль-Хуссейн, закликавши країни, які мають право вето в Радбезі «прокинутися», щоб повернути контроль за озброєннями і припинити страждання людей.

Як відомо, напередодні Рада Безпеки ООН провела екстрене засідання з питань ситуації в Сирії.

Раніше повідомлялося, що постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі заявила, що на руках російського режиму є кров сирійських дітей.

Нагадаємо, за даними представників благодійної організації «Білі шоломи», у районі Східна Гута 7 квітня з гелікоптера було скинуто бочкову бомбу з хімікатами. Через це загинули щонайменше 150 осіб і ще понад тисяча дістали поранення. 

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп різко засудив застосування хімічної зброї під час бомбардувань міста Дума в Східній Гуті, в якому звинувачують сили сирійського правителя Башара Асада. За словами глави Білого дому, Асад «заплатить високу ціну» за цей злочин.