Росія переклала на США відповідальність за неухвалення резолюції по Сирії

Будівля МЗС РФ у Москві

У МЗС РФ назвали хіматаку в Сирії «інцидентом», засудивши акт «американської агресії»

Росія називає «хімічним інцидентом» хімічну атаку військ сирійського президента Башара Асада проти власного народу і вважає, що авіаудар США по Сирії, який був викликаний цією атакою, ставить під загрозу ухвалення хоч якоїсь резолюції з цього питання. Про це каже заступник міністра іноземних справ РФ Генадій Гатилов.

«З приводу проекту резолюції нічого невідомо, і я б сказав так, що його доля перекрита подіями, які відбулися. Важко розраховувати на те, що нам вдасться вирулити на загальноприйнятний текст», - наводить його слова «Інтерфакс».

Гатилов запевняє, що його країна зробила в Раді безпеки ООН «відверті спроби» для ухвалення резолюції. За його словам, Росія намагалась «предметно розібратися в тому, що сталося, з точки зору хімічного інциденту, який стався під Хомсом».

«Те, що ми запропонували, містило цілком об'єктивні конкретні пропозиції - про направлення місії з розслідування цього інциденту на місце, де все це сталося, про необхідність створення збалансованої міжнародної команди, яка б об'єктивно оцінила подію. Тому, на жаль, напевно, можна говорити про те, що після американської агресії проти Сирії, після цього нападу, напевно, це питання фактично відпало», - заявив російський дипломат.

Нагадаємо, Рада безпеки ООН не змогла ухвалити жодного рішення щодо хімічної атаки проурядових військ в сирійській провінції Ідліб. На екстреному засіданні, яке відбулося відразу після появи повідомлень про атаку, Великобританія, США і Франція представили проект резолюції із закликом провести розслідування хімічної атаки, під час якої загинуло близько 100 осіб. Росія категорично відкинула проект резолюції, заявивши про необхідність попередніх консультацій до голосування. Цю позицію підтримав і Китай. На засіданні російський представник заявив, що фото і відео з жертвами були «очевидною постановкою». Радбез завершився без прийняття будь-яких документів.

Після цього президент США Дональд Трамп віддав наказ нанести удар по авіабазі в Сирії, з якої була здійснена хімічна атака. 59 ракет класу Tomahawk були випущені з американського корабля в Середземному морі.

Удари були спрямовані проти баз сирійських ВВС, закритих ангарів, заправної і логістичної інфраструктури, бункерів зі зброєю, систем ППО і радарам. Пентагон опублікував відео запуску ракет. Згодом з’явилися і супутникові знімки ракетних ударів США по авіабазі в Сирії.

Військові бази в Сирії, де розміщуються російські війська, не потрапили під ракетний удар США.

Після удару відбулося екстрене засідання Ради Безпеки ООН, яке ініціювала Болівія. Постійний представник цієї країни в Організації заявив, що США готували и здійснювали «односторонній напад» на Сирію у той час, як Радбез готував резолюцію через використання хімічної зброї. Французький представник заявив, що Асад не відмовляється від застосування хімічної зброї, відзначивши, що «удар США - це законна відповідь на хімічну атаку, це важливий сигнал для майбутнього, який говорить про те, що застосування такої зброї неприйнятне». Підтримала удар США і Британія, представник якої заявив, що Росія не відвертається від Асада, а натомість дала йому все, про що тільки можна було мріяти, і, якби не Росія, Асад б уже постав перед судом.

Представник України Володимир Єльченко зазначив на цьому засіданні, що удар США є адекватним кроком, адже Росія постійно блокує роботу Ради безпеки ООН, і заявив, що сирійський режим та його спонсори мають понести відповідальність за хіматаку.

Представник США Ніккі Гейлі сказала, що Асад вбив сотні тисяч своїх співгромадян, порушивши міжнародне право і численні резолюції ООН.

Гейлі не виключила, що США завдадуть ще ударів по військовій інфраструктурі режиму Башара Асада у Сирії.