Росіян почнуть ув’язнювати за незаконний перетин українського кордону

Закон набуде чинності наступного дня після офіційної публікації

Верховна Рада ухвалила закон № 7017, яким запровадила кримінальну відповідальність за незаконний перетин державного кордону представниками силових відомств країни-агресора з метою заподіяти шкоду Україні. «За» проголосували 243 народних депутата.

Законопроект передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років за перетин держкордону з метою заподіяння шкоди інтересам держави або особою, якій заборонено в’їзд на територію України, або представниками підрозділів збройних сил чи інших силових відомств держави-агресора у будь-який спосіб поза пунктами пропуску або без необхідних документів або за документами із недостовірною інформацією.

Якщо таке порушення вчинено повторно чи групою осіб, відповідальність посилюється - позбавлення волі від 3 до 5 років. Найсуворіше покарання передбачається за описане порушення із застосуванням зброї - ув'язнення до 8 років.

Закон набуде чинності наступного дня після офіційної публікації.

Зауважимо, у першому читанні законопроект передбачав кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону для усіх громадян країни-агресора.

Раніше парламент збільшував штрафи за незаконний перетин кордону. З 29 квітня 2018 року за перетин держкордону поза пунктом пропуску чи за підробленими документами накладають штраф від 3400 до 8500 грн. За повторне порушення протягом року або групою людей - 8500-13 600 грн. Умисний в'їзд до України іноземцем попри заборону передбачає штраф від 1700 до 5100 грн.

Порушення порядку в’їзду до тимчасово окупованих територій - 3400-5100 грн, повторно